Ne obuzdate li Glavaša, pomilovat ćemo Abdića!

Sve je izvjesnije da bi Hrvatska mogla zatražiti preispitivanje, a možda i ukidanje sporazuma s BiH koji definiraju suradnju dviju država u kaznenopravnim stvarima.

21.11.2011.
11:25
VOYO logo

Izvor iz samog vrha hrvatske izvršne vlasti pita kako bi bilo da, primjerice, Hrvatska dopusti Fikretu Abdiću da i on iz zatvora u Puli vodi svoju političku stranku?! Na tu opasku odmah nadovezuje informaciju po kojoj je sasvim izvjesno da će predsjednik države Ivo Josipović, imajući, među ostalim, u vidu i spomenutu relaciju s Branimirom Glavašem, pomilovati Fikreta Abdića ako mu on uputi takav zahtjev.

Negoduje i Bajić

Kulminaciji nezadovoljstva zbog načina na koji BiH provodi sporazume koji definiraju suradnju dviju država s ciljem da ozbiljni prijestupnici ne manipuliraju dvostrukim državljanstvima i izbjegnu kazne, pridonijelo je i negodovanje DORH-a. Iz ove su institucije, kako doznaje Večernji list, već odavno Ministarstvu pravosuđa uputili dopis koji je potpisao glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a u kojemu upozorava na probleme s Bosnom i Hercegovinom. Način na koji se Branimiru Glavašu, osuđeniku za teške ratne zločine, omogućuje služenje kazne, u Hrvatskoj se doživljava kao prvorazredna manipulacija. Kao osuđenik za najteži zločin, Glavaš je u prilici voditi svoju političku stranku iz zatvora u Mostaru te biti sveprisutan u hrvatskim medijima i sudjelovati u predizbornoj kampanji. Čak je sudjelovao i u kreiranju izbornih lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo što ne samo da je neprimjereno izdržavanju kazne za bilo koje kazneno djelo, nego upućuje i na dvostruka mjerila koja vrijede u susjednoj državi.

Kazna zbog Babine slike

Opet je dobra usporedba s Abdićem jer su upravo na njegovu slučaju primijenjeni propisi koji osuđenicima u BiH zabranjuju političko djelovanje, pa je zbog toga Abdićeva stranka – Demokratska narodna zajednica – bila ozbiljno novčano kažnjena jer je na jednom skupu netko od simpatizera nosio Babinu sliku. Obitelj Fikreta Abdića podnijela je zahtjev da se Babu iz zatvora u Puli, gdje služi kaznu za ratni zločin, pusti na uvjetni otpust. Abdić je, podsjetimo, zbog ratnih zločina u Cazinskoj krajini osuđen na 15 godina zatvora, a u lipnju ove godine odslužio je 10 godina, odnosno dvije trećine. Do sada nije koristio nikakve pogodnosti. O molbi za Abdićev uvjetni otpust odlučivalo se u rujnu, no donošenje odluke prolongirano je za prosinac, uz obrazloženje da je to učinjeno jer nije koristio pogodnosti pa se ne zna kako bi funkcionirao na slobodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo