'Ne možemo prisluškivati baš svakoga'

Policija posebne radnje može poduzimati samo na zahtjev suca istrage ili državnog odvjetnika i to za kaznena djela koja su navedena i u straom ZKP-u.

16.5.2011.
21:38
VOYO logo

Policija neće moći prisluškivati baš svakoga. Tvrde to u Ministarstvu unutarnjih poslova osvrćući se na medijske napise po kojima novi Zakon o kaznenom postupku policiji omogućuje da svakog prisluškuje.

Navode kako policija samostalno i bez naloga suca istrage odnosno državnog odvjetnika ne može provoditi posebne dokazne radne. "Iznimno, kad okolnosti nalažu da se s izvršenjem radnji započne odmah, nalog, na vrijeme od 24 sata može izdati državni odvjetnik", stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno navodi kako sudac istrage posebne dokazne radnje može naložiti za ista kaznena djela kao i u starom Zakonu o kaznenom postupku, a koja se odnose na primjerice: otmicu, ubojstvo, dječje pornografije, povredu tajnosti, krivotvorenje novca...

"Netočna je i tvrdnja da će policija moći prisluškivati građane zbog sumnje na 'sitno' djelo ilegalnog skidanja i reproduciranja glazbe ili filma s interneta. Naime, provođenje posebnih dokaznih radnji u smislu zaštite povrede prava autora ili umjetnika izvođača, nedozvoljene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača, povrede prava proizvoditelja zvučne ili slikovne snimke odnosi se isključivo za kaznena djela koja su vezana na umnožavanje i daljnju distribuciju u cilju stjecanja imovinske koristi. Posebne dokazne radnje se ne mogu provoditi prema osobama koje 'skidaju' i za vlastite potrebe pohranjuju muziku, filmove, fotografije i druga djela zaštićena autorskim pravima. Naime u cijeni koštanja svih elektroničkih medija (CD-a, DVD-a, USB stickova, eksternih hard diskova) ugrađena je i naknada za zaštitu autorskih prava, te se snimanje i reprodukcija za vlastite potrebe ne smatra kaznenim djelom", stoji u priopćenju MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdnja da novi Zakon policiji daje veće ovlasti da zadire u Ustavom zajamčena ljudska prava i slobode bez ikakvog nadzora nije u potpunosti točna jer, navode u MUP-u, policija za svoj rad odgovara Hrvatskom Saboru.

Ujedno se napominje kako je u novom Zakonu o policiji uveden institut civilnog nadzora nad radom policije, a u segmentu policijskih izvida policija je odgovorna Državnom odvjetništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201105160149006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo