zadivljujući prizori / Ne morate biti astronaut da biste ovo vidjeli: NASA snimila spektakularan video polarne svjetlosti iz svemira

Polarna svjetlost nastaje kada se nabijene čestice sunca sudare s atmosferskim atomima

19.4.2016.
11:08
VOYO logo

Polarna svjetlost rijedak je prizor na Zemlji, ali sada, zahvaljujući novom NASA-inom videu u 4K Ultra HD rezoluciji, možemo vidjeti kako ona izgleda iz svemira, točnije s Međunarodne svemirske postaje (ISS). 

Sa Zemlje možemo vidjeti plamenu zavjesu koja visi s neba i njiše se lijevo-desno, dok iz svemira astronauti gledaju kako aurora borealis i aurora australis trepere prema njima odozdo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polarna svjetlost nastaje kada se nabijene čestice sunca sudare s atmosferskim atomima, a uglavnom je vidljiva na visokim zemljopisnim širinama, kao što su Arktik i Antarktika. 

Različite boje polarne svjetlosti predstavljaju različite molekule koje su u plamenu. Prema NASA-i, molekule kisika ispuštaju zeleni sjaj, dok dušik može emitirati plavu svjetlost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato se opustite, pogledajte video i uživajte u činjenici da ne morate otići u svemir da vidite svu ljepotu polarne svjetlosti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo