NE MOGU PRED SUD ZASTUPATI DJECU JER NEMAJU AUTE: / Ministrica Juretić odgovara: 'Neka idu javnim prijevozom'

Image
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Dok se bivša i sadašnja vlast "prepiru" oko načina zastupanja djece i osoba s invaliditetom, njihovi predmeti stavljeni su na čekanje. Riječ je o 4000 slučajeva koji čekaju odluku Ustavnog suda

19.8.2016.
7:50
Marko Prpić/PIXSELL
VOYO logo

Odvjetnici koji zastupaju djecu u slučajevima kao što su razvodi i slično te osobe s invaliditetom nemaju kako doći do sudova na kojima se vode rasprave. Riječ je o 15 odvjetnika koji pokrivaju cijelu Hrvatsku, a koji od prošlog mjeseca nisu dobili novac za prijevoz za koji je nadležno Ministarstvo socijalne politike i mladih, piše RTL.

"Problem je u tome da smo mi u ovom trenutku bez osnovnog sredstva za rad, a to su automobili jer je naš posao terenski", rekla je Karolina Šestak, ravnateljica Centra za posebna skrbništva. S tvrdnjama Šestak zamjenik ministrice Bernardice Juretić Ante Babić, kaže, nije upoznat. "Ravnateljica centra je tražila vozila, ali je do tada uredno koristila rent-a-car službu što je mogla i dalje. Što se u ovom trenutku dogodilo i zbog čega u Centru ne žele zastupati djecu, nama u ovom trenutku nije jasno", tvrdi Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica mu, pak, odgovara kako je cijelu problematiku Ministarstvu izložila u nekoliko navrata. "Mi smo išli u bagatelnu nabavu koja se može koristiti do 200 tisuća kuna, i ja sam obavijestila ministricu da ćemo u srpnju ispuniti taj iznos, a ako ga dalje koristimo da smo u prekršaju, osim toga rent a car je skup, on nije dugoročno rješnje", naglašava Šestak.

Sve prema konvencijama o zaštiti djece i osoba s invaliditetom

Iz Ministarstva istovremeno navode kako se skrbnici uostalom mogu voziti i javnim prijevozom, a rad Centra smatraju lošim i nedostatnim. Stoga bi Babić najradije da se praksa sa skrbnicima ukine. Ističe, naime, kako pri sudovima postoje licencirane osobe za tu problematiku te da bi rad s njima bio bolji i brži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivša ministrica Milanka Opačić, pak, ne odustaje od Centar koji je ustrojila te navodi kako se Babićeva ideja krši s konvencijama o zaštiti djece i osoba s invaliditetom.

"Jako je važno da zastupnik bude neovisan, dakle ne može biti niti u sustavu socijalne skrbi niti u pravosuđu, po Konvenciji o ljudskim pravima mora biti potpuno neovisan", pojasnila je. Ministarstvo Bernardice Juretić odlučilo se za dosta neobičnu strategiju. Čekanje odluke Ustavnog suda kakav zakon primjenjivati, a u međuvremenu ignoriranje postojećeg. U međuvremenu,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar za posebna skrbništva ima više od četiri tisuće predmeta koji se tiču sporne problematike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo