'Ne ćirilici' je govor mržnje!

7.4.2013.
15:43
VOYO logo

Iz Platforme 112 poručuju da osuđuju "diskriminatorne poruke poslane sa prosvjednog skupa protiv ćirilice održanog danas u Zagrebu" te pozivaju Vladu RH da poduzme odlučnije korake u zaštiti ljudskih i manjinskih prava u RH.

"Temelj svake pravne i demokratske države je sustavno i nepristrano provođenje svih zakonskih normi, posebice onih koji se tiču zaštite i promocije ljudskih prava. Platforma 112 je u svojem godišnjem izvještaju o radu Vlade RH za 2012. godinu pozdravila najave koje su se ticale uvođenja dvojezičnih natpisa na području Vukovarsko-srijemske županije kao hvale vrijedan napor na putu ka ostvarenju pune zaštite manjinskih prava u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Platforma 112 je do sada upozoravala na pritiske određenih društvenih grupa, političkih stranaka i medija koji nisu prezali služiti se lažima i pozivima na nasilje u svrhu promocije svojih stavova. Nažalost i danas smo bili svjedoci govora mržnje i iskaza netolerenacije na Trgu bana Jelačića te zahtijevamo jasnu osudu svih poruka koje su u suprotnostima sa ustavnim vrijednostima i zakonima RH. Smatramo da je poštovanje manjinskih ljudskih prava pitanje demokratskog civilizacijskog dosega ove zemlje te se o ovako važnim pitanjima ne može raspravljati na ulici gdje vlada zakon glasnijeg. Hrvatska na pragu ulaska u EU ubuduće treba doprinijeti dobrim europskim praksama u rješavanju manjinskih pitanja, a poštovanje dvojezičnosti jedan je od tih doprinosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također apeliramo na Vladu Republike Hrvatske i sve ostale društvene aktere da promiču kulturu mira, toleranciju prema kulturalnim i drugim različitostima te poštovanje manjinskih i ljudskih prava posebice na područjima na kojima su ratne traume još uvijek prisutne", navodi se u priopćenju poslanom medijima.

Kako je izgledao prosvjed na zagrebačkom glavnom trgu možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo