'TOPLA LJUDSKA PRIČA O LOKALNOM BAJI' / Profesor natočio gorivo u Dalmaciji pa se šokirao: 'Čekaj, zar nije Vlada propisala cijenu...?'

Image
Foto: Ivan Skrinjar/Pixsell

Vlada je jučer na telefonskoj sjednici donijela novu uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata

23.8.2022.
20:10
Ivan Skrinjar/Pixsell
VOYO logo

Profesor Aleksandar Hatzivelkos na svom je Facebook profilu objavio, kako kaže, "jednu toplu ljudsku priču" o tome kako se krše mjere o cijenama goriva koje donosi Vlada, ali i o tome kako funkcionira birokratski aparat u pojedinim sredinama. Naime, riječ je o tome da je na jednoj benzinskoj pumpi gorivo platio više od onoga koliko je Vlada propisala.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna topla ljudska priča o lokalnom baji koji suprotno odluci Vlade RH pljačka ljude, i državnoj administraciji koju plaćamo, a koja mu to svojim neradom i nesposobnošću omogućava.

Dakle, na Orebiću postoji jedna benzinska pumpa. Jedina, benzinska pumpa "Orebić". Tko je vlasnik, ne znam. Pretpostavljam neki lokalni baja. I danas ja natankao rezervoar, benzin Eurosuper 95, a cijena - 12.30 kn. Čekaj, kažem sam sebi, zar nije Vlada Republike Hrvatske propisala cijenu od 11.19 kn? Brzo provjerim, i fakat je. Sad, to mi je na rezervoaru razlika od cca 50 kn. Pa pitam ja čovjeka, kakva im je to cijena. "Ne znam ja ništa, to ćete morati pitati gazdu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reko, daj ti meni račun, budem ja vidio što je s tim. Pa rekoh, da prvo pitam inspektorat. Informacije na netu - koma. Zovem broj 012375100. Stalno zauzeto.
Pa iskopam broj lokalnog inspektorata u Splitu. 021407360. Na mobitelu mi piše "Apartman SMILJA, Marušići", ali javlja mi se mlađi ženski glas: "Inspektorat".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro, djevojka je još imala za prožvakati, ali sam kroz mljackanje ipak ispričao problem. I kaže mi djevojka iz inspektorata - čujte tržišna je dežurna u četvrtak od 12-15, pa me tada nazovite da vas spojim. Rekoh, sorry, ali u četvrtak između 12 i 15 sam negdje u brdima Crne Gore, ne mogu čekati da neki inspektor dođe na dežurstvo tri sata u tjednu. Jel' postoji neki mail na koji se mogu javiti. "Pa ima mail, ali ne znam koliko se čita…"

Ok, šaljem ja opis situacije i račun na službeni mail pisarnica.pnsplit@dirh.hr I par minuta kasnije stiže mi "Address not found" povratni mail. Ništa, opet ja na telefon, zovem Apartman SMILJA, pardon, državni inspektorat. "Znate onaj mail koji ste mi dali ne radi." - "Ja stvarno ne znam zašto je to tako. Ali možete me nazvati u četvrtak između 12 i 15h." - "Ne brinite, budem ja to poslao medijima, vjerujem da će to oni ipak brže riješiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako da, dragi mediji, ako želite obraditi neku temu u sezoni kiselih krastavaca, toplo preporučam ovu divnu ljudsku priču o 50-100 kn koje svakom potrošaču nelegalno uzme neki baja s monopolom u Orebiću", stoji u Facebook objavi.

Vlada jučer fiksirala cijene goriva

Podsjetimo, vlada je jučer na telefonskoj sjednici donijela novu uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojoj je od danas cijena litre osnovnog benzina ostala nepromijenjena, 11.19 kuna, dok je cijena osnovnog eurodizela porasla za 23 lipe, na 12.35 kuna, a cijena plavog dizela je fiksirana na 8.49 kuna po litri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je istaknuto u vladinom priopćenju, bez uredbe bi maloprodajne cijene naftnih derivata iznosile 13.07 kuna po litri za osnovno benzinsko gorivo, 14.82 kune po litri za dizelsko gorivo i 9.62 kune po litri za plavi dizel.

Najviše maloprodajne cijene propisane uredbom primjenjuju se samo na naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva (eurosuper 95, eurodizel, plavi dizel), dok se za benzine s više oktana te sva tzv. premium goriva cijene i dalje mogu formirati slobodno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo