JE LI ZASTRAŠIVANJE LEGITIMAN ALAT ZA SUZBIJANJE EPIDEMIJE? / Nataša Škaričić jasno rekla što misli o našem Nacionalnom stožeru

Image
Foto: RTL

'Što se tiče mjera, vrlo se često zastrašivanje koristi. I o tome se u znanstvenoj zajednici raspravlja kao opravdanim', smatra novinarka Nataša Škaričić

8.5.2020.
7:08
RTL
VOYO logo

U RTL Direktu gostovala je novinarka Nataša Škaričić koja godinama prati zdravstvo, a priprema i doktorat iz medicinske etike. Osvrnula se na pandemiju Covida-19 te je prokomentirala epidemiološke mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Voditelj Zoran Šprajc upitao ju je li znanost danas išta pametnija po pitanju pandemije koronavirusa nego što je bila na početku te može li se ustvrditi kolika je smrtnost od Covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠEF NACIONALNOG STOŽERA OTKRIVA: /

'S mjerama ćemo morati živjeti, ne sljedećih nekoliko tjedana, nego po svemu sudeći nešto duže...'

Image
ŠEF NACIONALNOG STOŽERA OTKRIVA: /

'S mjerama ćemo morati živjeti, ne sljedećih nekoliko tjedana, nego po svemu sudeći nešto duže...'

'Samo 12 seroloških testova ima odobrenje'

"Mislim da ne. Posljednja teorija je da bi se konačna stopa mogla odrediti seroološkim istraživanjima i onda bismo točno znali koliki je točni broj zaraženih pa prema tome i smrtnost. Serološki testovi - za njih sada ne postoje podaci koliko su pouzdani. Njih samo 12 ima odobrenje. Pouzdanost testova nije riješena", kazala je Škaričić.

Neka istraživanja govore da epidemija jenjava s dolaskom proljeća pa je pitanje nisu li sve ove mjere bile uzaludne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo, što se toga tiče, čuli teorije da je virus krenuo još u studenome prošle godine. Pa smo čuli teorije da ćemo sve saznati kada doznamo odakle je krenuo nulti pacijent. Alternative nije bilo. Kada se shvatilo da daje ozbiljnu kliničku sliku, nije bilo alternative, pogotovo ne u brzom razvoju događaja", kazala je Škaričić.

'Ovo nije prvi put da je znanost konfuzna'

Na pitanje zašto znanost luta u procjenama ove epidemije jer nije riječ o prvoj epidemiji u povijesti, kazala je kako ovo nije ni prva u kojoj su znanstvenici griješili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dva fijaska su svinjska i ptičja gripa. Bilo je ono davljenje pilića, a na kraju je rezultiralo sa 400 smrti diljem svijeta. Nije prvi put da je znanost konfuzna. Ovo se time može opravdati da znanstvenici rade u iznimnoj situaciji, sve moraju rješavati brzo. S druge strane, postoji jedna doza nesmotrenosti i želje da se bude prvi", istaknula je.

"Imate slavnog znanstvenika koji u istom tekstu kaže da je Covid-19 bezazlena bolest i da bismo imali 10 tisuća mrtvih da nismo poduzeli ove mjere. Neki žele biti u centru pažnje", dodala je komentirajući znanstvenike koji su u ovo doba postali medijske zvijezde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mislim da su u Stožeru bili relativno meki'

Na koncu je Škaričić upitana kako procjenjuje komunikacijsku strategiju našeg Kriznog stožera i je li strah legitiman epidemiološki alat za suzbijanje epidemije.

"Što se tiče mjera, vrlo se često zastrašivanje koristi. I o tome se u znanstvenoj zajednici raspravlja kao opravdanim. Što se tiče Stožera, mislim da su bili relativno meki. Žalosna je bila represija prema nekim liječnicima koji su upozoravali na propuste", zaključila je Škaričić u RTL Direktu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo