nakon burne rasprave / Sabor sa 113 glasova 'za' izglasao odluku o osnivanju Povjerenstva za Agrokor, izabrani i ustavni suci

Nakon burne rasprave na 5. sjednici Hrvatskog sabora, zastupnici su sa 113 glasova za, 13 suzdržanih i 11 glasova protiv osnovali Povjerenstvo za Agrokor

11.10.2017.
10:40
VOYO logo

U srijedu je nastavljeno zasjedanje 5. sjednice Hrvatskog sabora. Nakon političkog dogovora HDZ-a i SDP-a oko redoslijeda i načina glasovanja o istražnom povjerenstvu za Agrokor i o ustavnim sucima, Hrvatski sabor danas je glasovao o te dvije točke koje su u više navrata, zbog uzajamnog nepovjerenja dviju najvećih stranaka, bile prolongirane.

Nakon burne rasprave u saboru, otvoreno je glasanje o Povjerenstvu. Sa 113 glasova za, 13 glasova suzdržanih i 11 glasova protiv, odlučeno je formiranju Povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije rasprave o Povjerenstvu, Sabor je nastavio s izborom ustanih sudaca. Predloženi su Miroslav Šeparović, Mato Arlović i Goran Selanec. Ustavni sud imat će tako napokon raditi u punom sastavu od 13 članova (trenutno ima 10) za mandat od sedam godina.

"Dobro je što se postigao konsenzus dvije najveće stranke i da će Ustavni sud konačno biti komplementiran. No, nije dobro što će biti izabrani kandidati koji ne ispunjavaju one temeljne kriterije izvrsnosti", poručio je Podolnjak dodavši kako bi trebalo izmijeniti izbor kandidata na način da se više oni ne predlažu sami. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pojedinačnog glasanja, za suce ustavnog suda izabrani su Miroslav Šeparović,Mato Arlović i Goran Selanec.

Zastupnici su glasali o dva predložena amandmana, a potom su prešli na pojedinačno glasanje o ustavnim sucima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivanju povjerenstva prethodila burna rasprava, Bulj napustio Sabornicu

"Nakon osnivanja povjerenstva i izbora sudaca svatko će o tome iznijeti svoje političke stavove i nastavit ćemo se svađati nesmiljenom žestinom, kao i do sada", rekao je na početku sjednice Arsen Bauk iz SDP-a. 

Nikola Grmoja požalio se kako proces odlučivanja o osnivanju povjerenstva nije bio dovoljno transparentan, dodavši i kako bi se u njemu trebalo nalaziti više članova i predstavnika više stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi koji su uzrokovali probleme u Agrokoru sada bi trebali govoriti o zaključcima Povjerenstva, ja se ne uzdam u Povjerenstvo već u medije. Ovo je rat do istrebljenja, sad Ramljak i Dalić imaju za neprijatelja Todorića, ali ne mogu se s njim obračunati dok ne doznaju tko je napravio ovo što je napravio", izjavio je Grmoja. 

Zlatko Hasanbegović cijelo je povjerenstvo nazvao velikom političkom farsom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodine Bauk, rezultat ovog povjerenstva nije rezultat konzultacije svih klubova već obiteljskog dogovora vas i g. Bačića. Pozvali ste nas minutu do 12. U ime kluba Neovisni za Hrvatsku još jednom pozivam predlagatelje da dopune prijedlog da u Povjerenstvo uđu predstavnici svih zastupničkih klubova razmjerno broju zastupnika. U protivnom, ovo ćemo povjerenstvo držati obiteljskom farsom, eksperimentalnom koalicijom dvojice statista koji su prihvatili imati tu ulogu statista", rekao je Hasanbegović.

Peđa Grbin nakon obraćanja Hasanbegovića prijavio je povredu Poslovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvaženi kolega Hasanbegović je uvrijedio sve zastupnike. Povjerenstvo bi moralo imati najmanje 50 članova da vi budete zastupljeni u njemu s obzirom na to koliko je vaš klub velik i značajan", rekao je Grbin.

Riječ je nakon njega preuzeo zastupnik Živog zida Ivan Pernar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlog zašto se Ivicu Todorića stavlja na stup srama je zato jer se spotaknuo i pao. Da Agrokor nije bio pred stečajem gostili biste se s njim i dalje. Ovo povjerenstvo je farsa. Sjećam se kad je Branko Grčić iz SDP-a govorio da se ne smije govoriti da je situacija u Agrokoru loša, isto se govorilo i iz HDZ-a. Jedina prava opozicijska stranka, Živi zid, nema svog predstavnika u povjerenstvu jer postavljamo prava pitanja", rekao je on.

Ivica Mišić (PH) upozorio je da stranke koje žele ući u povjerenstvo igraju na čisti populizam, a ustvrdio je i kako među zastupnicima ne vidi nikoga tko će razumjeti što piše u poslovnim knjigama Agrokora.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je čisti populizam. Što vi znate o ekonomiji, kako biste vi uopće riješili problem Agrokora. U povjerenstvu trebaju biti stručni ljudim, a ne raznorazni zastupnici svake moguće stranke koji će se onda na ulici hvaliti 'Ej ja sam u povjerenstvu, ja sam faca", rekao je Mišić.. 

Njegovo izlaganje naljutilo je Nikolu Grmoju (MOST). Uzvratio mu je kako nije čuo veći populistički govor od njegovog. Podsjetio ga je da je dva puta u Sabor ušao uz pomoć Mosta i Živog zida koje sada proziva za populizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veći populistički govor od ovog vašeg ja nisam čuo. Samo gledate kako se prešaltati vladajućima i nekome prištekati. To je vrhunac licemjera i ja to ne mogu slušati. Potpuno sam izgubio živce. Ovo je neviđeno" - poručio je Mostovac. 

Ivan Lovrinović (PH) Mostovcima je poručio kako zna kakve kapacitete imaju. Na to je Bulj burno reagirao, nakon čega ga je upozorio Jandroković rekavši mu kako se lako uvrijedio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjedniče, zašto ćete mi vi govoriti jesam li se ja uvrijedio ili nisam. Zašto bi on meni govorio kakve kapacitete ja imam?! Vi Lovrinoviću ste baš stručni, predstavljate oporbu, a držite ljestve ovoj Marićevoj K+ Vladi", izderao se nakon toga Bulj i napustio sabornicu. 

Hudson i Rex
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo