GOST IZNENAĐENJA / Nastavljaju se pregovori sindikata i Vlade: Dosad nisu našli zajednički jezik, pa će sve koordinirati premijer

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković sudjelovat će u novom kruug pregovora između Vlade i sindikata javnih i državnih službi, koji u dosadašnjih 13 pokušaja nisu urodili plodom

26.4.2022.
8:35
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Nastavljaju se kolektivni pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi, koji u dosadašnjih 13 pokušaja nisu polučili nikakav rezultat. Stoga bi se pregovorima, na zahtjev sindikata, trebao pridružiti i premijer Andrej Plenković te raspetljati gordijski čvor osnovica plaća i naknada za prijevoz.

Image
'NESHVATLJIVO JE ŠTO RADE' /

Sindikati javnih službi prijete štrajkom: 'Naši radnici nisu to zaslužili. Ako nam Vlada danas ne poboljša ponudu...'

Image
'NESHVATLJIVO JE ŠTO RADE' /

Sindikati javnih službi prijete štrajkom: 'Naši radnici nisu to zaslužili. Ako nam Vlada danas ne poboljša ponudu...'

Sindikati su odbili Vladinu ponudu da poveća osnovice plaća za dva posto te dizanje naknade za prijevoz na 1,20 kuna po kilometru, piše N1. Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod, zatražio je povećanje osnovice za četiri posto i naknade za prijevoz na 1,63 kune po kilometru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbalansira zahtjev

Ovim su pregovorima obuhvaćena osnovna radna prava 180.000 djelatnika u znanosti i obrazovanju, zdravstvu, socijali i kulturi. Stoga se sindikati nadaju da će pozitivan odgovor premijera donijeti pomak u pregovorima.

Stipić tvrdi da je njihov zahtjev od četiri posto izbalansiran. Dodaje da sindikati pristaju na smanjenje cijene rada, jer je inflacija lani iznosila 2,3 posto, a u ovoj godini se već približila iznosu od šest posto. S druge strane, plaće su zamrznute od siječnja 2021. Kunu i 63 lipe po kilometru naknade za troškove prijevoza sindikati traže jer je cijena benzina skočila iznad 12 kuna. Uz to, troškovi prijevoza bi trebali ovisiti o cijeni goriva, a ne o ranije ugovorenom fiksnom izboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ili kolektivni ugovor ili štrajk

Sindikalisti tvrdi da više neće pristajati na odugovlačenje pregovora. “Moramo to zaključiti do 1. svibnja, pa ćemo na Praznik rada imati novi temelji kolektivni ugovor ili datum štrajka u javnim službama”, istaknuo je Stipić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, Zdravko Lončar tvrdi da očekuje pomak u pregovorima i za državne službe, koje također nisu zadovoljne s predloženih dva posto povećanja osnovice. No, oni nisu spominjali štrajk. “Sutra ćemo poslušati što druga strana nudi, pa ćemo vidjeti dalje, nema potrebe ni za kakvim prijetnjama”, rekao je Lončar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo