NASTAVLJA SE SUKOB OKO VRHOVNOG SUDA: / Plenković spustio Milanoviću: 'Čovjek je rekao da će zvati, pa ne zove. Bizarno....'

Image

Premijer Plenković Boravio je u Ivanić Gradu

9.3.2021.
12:19
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković obratio se novinarima u Ivanić Gradu. Na početku je govorio o pomoći poduzetnicima i Vladinim potezima kojima je Zagrebačka županija dobila više projekata i novca. "Zagrebačka županija potvrdila se među pet najrazvijenijih županija u Republici Hrvatskoj", kazao je premijer.

Nakon premijera govorio je gradonačelnik Ivanić Grada, Javor Bojan Leš, koji je kazao što mu je drago što je posljednjih godina došlo do značajnih ulaganja u grad. "Unazad nekoliko godina u Ivanić Gradu je bilo 6,7 ministara, što nije bilo niti za jedne prijašnje Vlade". Rekao je kako je suradnja lokalne i državne vlasti na nikad boljoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan zagrebački Stjepan Kožić se zahvalio premijeru na dolasku i kazao kako je suradnja između Županije i Ivanić Grada izuzetno dobra.

Izbor predsjednika Vrhovnog suda

Premijer je upitan o sukobu s Milanovićem oko izbora predsjednika Vrhovnog suda, kazao kako to nije "ovako ili onako" - kazao je kako je bio javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog suda i kako je to jedina ispravna procedura. "Sad najednom pjevamo drugu pjesmu. Treba poštovati Ustav i Zakone", kazao je i dodao da se ovakva situacija nije trebala dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Milanović želi direktno predložiti predsjednika Vrhovnog suda, odnosno predsjednicu, no to se neće dogoditi kazao je premijer Plenković te kako se takva točka ne može doći na dnevni red Sabora.

"Ne da mi se preko medija o tome komunicirati. Čovjek rekao da će zvati, pa nije zvao, pa šalje poruku preko Čačića. To je bizarno", rekao je Plenković o tome hoće li se sastati s predsjednikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta kandidatura sukladno zakonima koji su na snazi, a Ustavni sud je taj koji odlučuje je li nešto u skladu s Ustavom ili ne, nije ništa rekao, o toj temi se nema što govoriti. Ona je bila kandidat za Europski sud za ljudska prava, znate da ih je troje. Jedan je aktualni zamjenik predsjednika Vrhovnog suda, Mrčela, sutkinja Ustavnog suda, gospođa Kušan, profesor kaznenog prava Derenčinović i ona je četvrta kao rezervni kandidat", kazao je premijer govoreći o Zlati Đurđević koju na mjestu predsjednika Vrhovnog suda želi Milanović.

"Zašto ova tema? Ovo je tema u kojoj niti generiramo problem niti smatramo da je ovo nužno. Strana je Sabor koji bira predsjednika Vrhovnog suda, strana je DSV i predsjednik", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Juzbašiću: 'To je minorno pitanje'

Plenković je prokomentirao i izlazak iz HDZ-a ravnatelja Ravnateljstva za robne zalihe RH Damira Juzbašića koji je danas najavio i da će se, kao nezavisni kandidat, kandidirati za gradonačelnika Županje. "To je minorno pitanje. Čovjek je išao na unutarstranačke izbore, dobio ih i najedanput je doživio neku ozbiljnu dezorijentaciju i onda je istupio iz stranke", kazao je Plenković o Juzbašiću.

"Netko tko je dužnosnik na razini Vlade, ide na stranačke izbore, dobije ih i onda valjda što? Ugleda malo neke svjetlosti pa kaže da se zabunio. To je smiješno i to je dekredibilizirano u startu. Ne znam uopće što mu je. Djelovao mi je relativno suvisao, do sada", kazao je. Na pitanje brine li ga da će se ta situacija odraziti na HDZ kazao je: "On bi se trebao brinuti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Juzbašića HDZ je napustilo troje potpredsjednika županijskog HDZ-a i 30-ak članova iz Županje. Kazao je kako su se prevarili svi oni koji su mislili da će mu nekakva fotelja u Zagrebu biti ispred interesa Županje i Županjaca.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo