NASTAVLJA SE GRADNJA OGRADE: / Slovenija ima  "tihu potporu" Njemačke i Austrije?

Image

Nakon Mađara, koji su cijelu granicu s Hrvatskom zaštitili ogradom, i Slovenci dobro napreduju s razvlačenjem bodljikave žice duž naše granice.

12.11.2015.
22:30
VOYO logo

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova predalo je otpravniku poslova slovenskog veleposlanstva u Hrvatskoj prosvjednu notu zbog protupravnog postavljanja bodljikave žice na hrvatskom teritoriju, i to u području Sutle, nedaleko od graničnog prijelaza Harmica te u području rijeke Bregančice, kod graničnog prijelaza Bregana Naselje.

Ograda je visoka i široka 180 centimetara

Slovenci neće premještati žičanu ogradu, štoviše policija je uz pomoć vojske postavila novih 10 km ograde. U Rigoncama, sa slovenske strane GP-a Harmica, večeras je mirno, prijelaz čuva desetak interventnih policajaca. Slovenski MUP održao je ondje konferenciju za novinare i poručio da će detaljno odgovoriti na zagrebačku notu. Angažirat će još 300 vojnika za postavljanje žice, koji će je i čuvati da je nitko ne bi premjestio, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim kod Harmice i Bregana Naselja, slovenska vojska počela je postavljati ogradu i na graničnom prijelazu Trnovec - Središče ob Dravi. Žica se razvlači 500-tinjak metara sjeverno i 500-tinjak metara južno od službenog graničnog prijelaza.

Gradnja bi do sutra trebala biti završena, a nakon toga se vojska i strojevi sele na jugozapad prema graničnom prijelazu Dubrava Križovljanska - Zavrč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izgradnji sudjeluje stotinjak vojnika, nekoliko radnih strojeva, ograda je visoka i široka 180 centimetara. Time se obistinjuju najave da će se u ovoj prvoj fazi ograditi prijelazi takozvane zelene granice kroz koje su mogući ilegalni prolasci izbjeglica, javlja HRT.

Brine ih austrijsko ograničavanje broja migranata

U slovenskim je medijima izneseno više analiza prema kojima je spominjanje velikog izbjegličkog vala iz Grčke bio samo način da se slovenska javnost uvjeri kako je podizanje žice na granici s Hrvatskom bilo prijeko potrebno. Istodobno, iz krugova Janeza Janše kreću nagađanja po kojima je Cerar pristao na podizanje schengenskog zida prema Hrvatskoj pod pritiskom Austrije jer mu je zaprijetila izbacivanjem Slovenije iz Schengena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I prema tim izvorima Slovenija za restrikcije na granici s Hrvatskom ima "tihu potporu" Njemačke i Austrije, u kojima se zbog koalicijskih vlada i suprotnosti desnice i ljevice odnos prema migrantima mijenja i sve su manje naklonjene dosadašnjoj politici otvorenih vrata.

Glavni razlog kojim slovenska vlada opravda restrikcije neslužbeni je podatak da će Austrija ograničiti prijam izbjeglica na najviše 6000 ljudi dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo