HRVATSKA ŠALJE SLUŽBENI UPIT IZRAELU: / 'Hoćete li nam isporučiti vojne avione F-16 ili ćemo ipak poništiti natječaj?'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Amerikanci su avione procijenili na 135 milijuna dolara, dok je za moderniziranu eskadrilu Izrael tražio 500 milijuna dolara

3.1.2019.
8:29
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Republika Hrvatska će od Izraela formalno zatražiti očitovanje o novim okolnostima oko prodaje zrakoplova F-16 Barak, te će tražiti odgovor je li Izrael spreman isporučiti zrakoplove one konfiguracije koju je ponudila i s kojom je pobijedila na natječaju u ožujku prošle godine, piše Večernji list. U suprotnom poništava se natječaj.

Image
MORH REAGIRAO NA ODOBRENJE AMERIČKOG KONGRESA: /

'Hrvatsku zanimaju samo dogovoreni avioni'

Image
MORH REAGIRAO NA ODOBRENJE AMERIČKOG KONGRESA: /

'Hrvatsku zanimaju samo dogovoreni avioni'

Propali posljednji pregovori

Iz Izraela nije stigla nikakva obavijest o problemima jer o njima razgovaraju SAD i Izrael, dok Hrvatska kao treća strana dobiva na uvid dokumente koje oni razmjenjuju. Informacije o formalnom očitovanju Hrvatske dolaze nakon što ni posljednji sastanak SAD-a i Izraela nije urodio plodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i američki državni tajnik Mike Pompeo na sastanku u Brazilu, gdje su bili na inauguraciji novog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, nisu došli do rješenja za prodaju izraelskih aviona.

Iz diplomatskih izvora bliskih Izraelu Večernji doznaje da su Pompeo i Netanyahu razgovarali o tome, no da dogovor nije postignut. Naime, Amerikanci i dalje ostaju na poziciji da Izrael smije prodati Hrvatskoj samo originalnu verziju zrakoplova, bez nadogradnje, što je za Hrvatsku neprihvatljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupiti od Izraela, modernizirati kod Amerikanaca

SAD-e zahtijeva da u avionima koje su modernizirali Izraelci ne smije ostati što nije američko, što pak znači da Izraelci trebaju ukloniti svoje nadograđene sustave, prodati Hrvatskoj avione nakon čega bi Hrvatska trebala naručiti od SAD-a modernizaciju rabljenih aviona.

Amerikanci su avione procijenili na 135 milijuna dolara, dok je za moderniziranu eskadrilu Izrael tražio 500 milijuna dolara. Iako rok za odgovor Izraelcima ističe u petak, neki su u pregovorima na vrhu u Brazilu vidjeli mogućnost dogovora Izraela i SAD što je propalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U MORH-u kažu da Izraelci do sutra imaju rok za slanje odgovora Amerikancima, te očekuju da će i hrvatska strana doznati što u odgovoru piše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo