Svjedočenje supruge preminulog / Nastavak suđenja poznatom kardiokirurgu: 'Nije brojio novac u kuverti, ali nije ni odbio mito'

Image
Foto: Ivo Cagalj/ Pixsell

Kada je 12. studenoga od Ivičine supruge dobio 1 000 eura, odmah sutradan naložio je da se obavi pretraga te ga je i operirao. Četiri dana kasnije, uzeo je još 2000 eura. Nažalost, Ivica Adžaip je preminuo, a njegova je supruga sve prijavila policiji

30.3.2023.
13:37
Ivo Cagalj/ Pixsell
VOYO logo

Na splitskome Županijskom sudu u srijedu je nastavljeno suđenje doc. dr. sc. prim. Cristijanu Bulatu, kojeg USKOK tereti da je primio 3000 eura mita od supruge preminulog pacijenta Ivice Adžaipa.

Suđenje je nastavljeno svjedočenjem supruge Ljubice Adžaip koja je vrlo detaljno i uvjerljivo opisala što se događalo oko njezina supruga i zašto je, iako svjesna da krši zakon, ponudila doktoru mito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK-ova optužnica tereti kardiokirurga da je od 8. do 16. studenoga 2018. godine u Splitu Ivici Adžaipu, koji je 22. listopada 2018. godine zaprimljen na liječenje te mu je indicirana žurna kardiokirurška operacija, tek 8. studenoga 2018. godine kazao da je u kritičnom zdravstvenom stanju i da zbog utvrđene dijagnoze tijekom operacije može umrijeti.

Rekao je da će razmisliti i naknadno mu javiti termin operacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je 12. studenoga od Ivičine supruge dobio 1000 eura, odmah sutradan naložio je da se obavi pretraga te ga je i operirao. Četiri dana kasnije, uzeo je još 2000 eura. Nažalost, Ivica Adžaip je preminuo, a njegova je supruga sve prijavila policiji.

Odugovlačenje operacije

Pred sudskim vijećem sutkinje Tee Budimlić, supruga pokojnika iznijela je svoju priču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok je moj suprug ležao na Kardiologiji na Križinama, 29. listopada pretragama je utvrđeno da ima vodu oko srca te je napravljena punkcija, utvrđena je aneurizma pa je rečeno da treba žurna operacija. No, da bi ga prebacili na Firule, prvo je trebao doći dr. Bulat na konzultacije, a on nikako nije dolazio, nego je tek 8. studenoga popodne došao kod moga muža. Bio je vrlo grub prema njemu, ružno mu je govorio da će umrijeti, da će razmisliti hoće li ga uopće operirati, nije mu davao nikakvu nadu. Na pitanje moga supruga što će biti ako ne bude operiran, rekao je da će svakako umrijeti", opisala je supruga priču.

Image
Cristijan Bulat /

Splitski kardiokirurg na sudu se izjasnio kako nije kriv za primanje mita od 3,5 milijuna kuna

Image
Cristijan Bulat /

Splitski kardiokirurg na sudu se izjasnio kako nije kriv za primanje mita od 3,5 milijuna kuna

"S njim je bila još jedna liječnica, ne znam joj ime, i ona mu je pokušala dati do znanja da je moj suprug građevinski radnik i da nema novaca za operaciju. Rekao mu je i da ionako više neće raditi i da je moguće da mu u operaciji pukne aorta i da umre", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suprug odmah zvao i sve joj ispričao kad je došla kod njega. Dok ga je tješila, pitala je jednu sestru da joj pokaže kako izgleda dr. Bulat, a ona je pitala zašto.

"Kad sam rekla da će ga on operirati, ona mi je rekla da nikad nećemo doći na red bez ovoga (pokazuje trljanje prstima kao znak novca). Raspitala sam se dalje kod poznanika i susjeda, i to mi je potvrđeno. Prvo sam bila ljuta, nismo imali novca, mislila sam da svatko mora raditi svoj posao, kakvo mito. No, kad sam shvatila da bez toga nema operacije, posudila sam tisuću eura od Božane Čorić (članica obitelji), dvije novčanice od po 500 eura i nas dvije smo otišle kod doktora", rekla je Ljubica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dan kad je obavljena pretraga koronarografija Ivici je bilo vrlo loše, bio je jako crn, skupio se od bolova. Ljubica je počela vikati i prijetiti novinarima i inspekcijom, a kad je pitala jednu liječnicu zašto ga nisu ostavili na Firulama, ova joj je odgovorila da bi ga oni rado prebacili, ali da “ga Bulat neće”.

Ipak, naposljetku, Ivica je odvezen na Firule, a Ljubica je pošla do Bulata, koji joj je rekao da ga može operirati najranije u petak. Nije joj bilo jasno što se čeka jer ako ne bude u petak, neće ni za vikend, a za to vrijeme Ivica može umrijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kobne posljedice

"Rekao mi je da je to komplicirana operacija, da treba opet sve pretrage napraviti i da u bolnici nema krvi. Izašla sam i nazvala sina, a on mi je kazao da se vratim i Bulatu kažem da će on dovesti deset ljudi odmah da daju krv ako je to problem. To sam doktoru i rekla, a on je opet počeo da je to procedura, da će vidjeti i onda sam shvatila da je iznos koji sam dala premali, sklopila sam ruke i molila ga da učini što god može i da ću ga nagraditi. Tad je rekao da će operacija biti u petak" kazala je.

Nakon operacije Bulat joj je rekao da je sve tehnički dobro odrađeno, ali da se ne pokreće desni mišić srca i da se Ivici daju skupi lijekovi. Nije nikome od obitelji dao da ga vide jer da mu je otvoren prsni koš te je Ljubici rekao kako ne vjeruje anesteziolozima na Intenzivnom odjelu, koji će biti grubi i govoriti loše o Ivičinu stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak 16. studenoga je rekao da Ivica nije dobro i ona je shvatila da mora održati obećanje. Kako nije imala novca, skupljala je od rodbine i skupila dvije tisuće eura u apoenima od po 50 eura.

Gubljenje svake nade

Dok su članovi obitelji bili u posjetu Ivici koji je ležao prekriven na krevetu u JIL-u, ona i Božena su otišle do Bulata. Kad im je rekao da ima 20 do 30 posto više šanse da preživi nego prije, Ljubica je izvadila kuvertu s novcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tiho je rekao "ne treba", ali ju je uzeo. Kad smo se vratile, rodbina je pitala jesmo li dale novac, a kad smo rekle da jesmo, nisu bili zadovoljni zašto smo dali jer su im na Intenzivnoj rekli da je Ivica praktički mrtav i da mu nema spasa, da su šanse ravne nuli", nastavila je svjedočenje.

U nedjelju je Ivica umro, a liječnik je objašnjavao kako mu je žao te s eopravdavao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tog dana predvečer su se našli na parkingu kod "Lesnine" u Dugopolju te je doktor vratio dvije kuverte i rekao da mu je jako žao zbog svega i vratio ih.

Na pitanje odvjetnika Vinka Ljubičića je li joj liječnik ikad riječima ili nekako drukčije tražio novac, odgovorila je da je znala da će to pitati i da nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije brojio novac kad sam mu dala kuverte, ali nije ni odbio jer da nije htio mito, trebao je vratiti kuverte i izbaciti me iz kancelarije" rekla je Ljubica Adžaip.

Suđenje se nastavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo