Našim znanstvenicima uspio strogo čuvani pilot-projekt

19.10.2012.
6:40
VOYO logo

To pak znači da će hrvatski uzgajivači teoretski moći iskoristiti upravo odobrene dozvole za slobodan izvoz ove visokovrijedne školjke na trpeze EU-a i povećati svoju proizvodnju. Uspjeh je još veći kad se zna da je hrvatskim znanstvenicima uspjelo ono što nije polazilo za rukom njihovim francuskim i španjolskim kolegama.

"Ovo je fenomenalan uspjeh i na njega smo iznimno ponosni", kazao je direktor Centra dr. sc. Jurica Jug-Dujaković za Slobodnu Dalmaciju. Nakon dugih istraživanja i četiri manje uspješna pokušaja, projekt je rezultirao reprezentativnom količinom od 50 tisuća uzgojenih primjeraka sada već starih šest mjeseci, u prosjeku veličine od po centimetar i pol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žele uzgajati minimalno 500-tinjak tisuća kamenica

"Bio je to velik posao kojemu je temelje postavila dr. sc. Ana Gavrilović s projektnom ekipom. Ovom našem timu je prije pet godina uspjelo u mrjestilištu Centra uspješno proći ciklus od planktonske ličinke do prihvaćene kamenice. Riječ je o vrlo sofisticiranom, iznimno osjetljivom postupku koji traje tri do četiri tjedna. Daljnji je zadatak bio kamenicu dovesti do oblika pogodnog za nasad u komercijalnim farmama školjkaša. Oblikovanje ovog proizvoda uspjelo je u prošle godine izgrađenom, suvremeno opremljenom mrjestilištu MARIBIC-a, koje vodi mag. ing. Ana Ljubičić. Nakon uhodavanja komercijalne proizvodnje, uzgajivači više neće biti suočeni s deficitom. Više neće kao do sada ovisiti samo o mlađi sakupljenoj na njima znanim prirodnim lokacijama u Malostonskom zaljevu", objasnio je dr. Jug-Dujaković.

U Tehnološkom i poslovno-inovacijskom centru za marikulturu Maribic d.o.o u početnoj fazi komercijalne proizvodnje u svome mrijestilištu žele uzgajati minimalno 500-tinjak tisuća kamenica, količinu koja je dovoljna za potrebe desetak obiteljskih uzgajališta. Naime, dr. Jug-Dujaković je objasnio da će Centar surađivati s vanjskim privatnim poslovnim partnerom, jer "s obzirom na sofisticiranost postupka, mogućnost da svaki uzgajivač ima svoje privatno mrijestilište bila bi jednostavno neodrživa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, zato bi se svakako isplatilo da zadruga uzgajivača trajno surađuje s MARIBIC-om ili da uz njegovu pomoć osnuje vlastito mrijestilište. Ovakav način proizvodnje mlađi u svakom slučaju znači omogućavanje uvjeta za zadovoljavanje postojećih potreba i značajno proširenje proizvodnje", kazao je dr. Jug-Dujaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo