Za zagrijavanje je kriv čovjek / Naše Sunce je u velikom solarnom minimumu: Zadnji puta to je izazvalo mini ledeno doba

Image
Foto: Pixabay

Solarni minimum može biti opasan za astronaute, a nepoželjan je i za GPS i komunikaciju

20.5.2020.
13:26
Pixabay
VOYO logo

U središtu našeg Sunčevog sustava Sunce je stalna sila koja održava planete u orbiti, pružajući Zemlji ravno potrebnu količinu svjetla i topline za život. Sunce čak i upravlja našim rasporedom u danu - spavanjem, buđenjem...

Mi smo u Malom ledenom dobu?

Sunce kao i mi, prolazi kroz faze i promjene. Trenutno prolazi kroz manje aktivnu fazu koja se naziva solarni minimum. Sunce ima redovite 11-godišnje intervale, uključujući energične vrhove aktivnosti, nakon čega slijede niže, odnosno, niske točke aktivnosti. Za vrijeme vrhunca, Sunce daje više sunčevih pjega i sunčevih bljeskova. U solarnom minimumu sunce je mnogo mirnije, što znači da "ima" manje sunčevih pjega i energije. Znanstvenici iz NASA-e kažu kako se trenutno nalazimo u "velikom solarnom minimumu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji put se to dogodilo između 1650. i 1715. godine, za vrijeme onoga što je poznato kao "Malo ledeno doba" na Zemljinoj sjevernoj hemisferi, "kada je kombinacija hlađenja vulkanskih aerosola i niske solarne aktivnosti dovela do niže temperature na površini", prema NASA-inom blogu o globalnoj klimatskoj promjeni. Ali ovaj solarni minimum neće pokrenuti novo ledeno doba, kažu. A to je vjerojatno zbog klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek.

Image
EKOLOŠKI UŽICI /

Svoju ljubav prema slatkom pokažite i prema Zemlji: Možete li zamisliti plaćanje čokolade otpadom?

Image
EKOLOŠKI UŽICI /

Svoju ljubav prema slatkom pokažite i prema Zemlji: Možete li zamisliti plaćanje čokolade otpadom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zagrijavanje uzrokovano emisijama stakleničkih plinova ljudskim izgaranjem fosilnih goriva šest je puta veće od mogućeg desetljećnog hlađenja iz produljenog velikog solarnog minimuma", napisali su. "Čak i ako bi veliki solarni minimum trajao stoljeće, globalne temperature bi se i dalje zagrijavale. 

Najdominantniji faktor je zagrijavanje koje je uzrokovano ljudskim djelovanjem kroz emisije stakleničkih plinova. "Sunčeve pjege dosegle su vrhunac u 2014. godini, s niskim bodovima početkom 2019. godine, prema NASA-i. Sunce je također odgovorno za ono što je poznato kao svemirsko vrijeme -  slanje čestica i kozmičkih zraka koje struji kroz naš Sunčev sustav. Čak i kad je sunce za vrijeme sunčevog minimuma, ono može biti aktivno na druge načine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Solarni minimum utječe na komunikaciju i GPS

Kao i solarni bljeskovi, ti tokovi čestica tijekom solarnog minimuma mogu poremetiti komunikaciju i GPS na koje se oslanjamo sa satelita. "Te rupe primjećujemo tijekom solarnog ciklusa, ali tijekom sunčevog minimuma one mogu trajati dugo - šest mjeseci ili više", rekao je znanstvenik Dean Pesnell, a prenosi CNN

Te energetske čestice nastaju u eksplozijama širom naše galaksije. "Za vrijeme solarnog minimuma, sunčevo magnetsko polje slabi i pruža manje zaštite od ovih kozmičkih zraka", rekao je Pesnell. "Ovo može predstavljati povećanu prijetnju astronautima koji putuju kroz svemir."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo