'ONE STVARAJU TORNADA' / Stručnjak o superćelijskoj oluji koja je poharala Hrvatsku: 'Bilo je pitanje kada će se desiti'; Ipak, nešto je bilo netipično

Image
Foto: PIXSELL

'Ovi superćelijski kumulonimbusi mogu 'živjeti' i po desetak sati. Oni razvijaju svoju vlastitu rotaciju, stvaraju najjače oluje i najčešće stvaraju tornada', kaže prof.dr.sc. Branko Grisogono, profesor dinamičke klimatologije

20.7.2023.
15:45
PIXSELL
VOYO logo

Olujno nevrijeme koje je u srijedu, stigavši iz pravca Slovenije, zahvatilo i poharalo Međimurje, Zagorje, Zagreb i okolicu, a potom i dijelove Slavonije uz Savu i na krajnjem istoku zemlje za sobom je ostavilo ogromnu štetu. Svi koji su ga osjetili na svojoj koži kažu da ne pamte išta slično. Četiri osobe su poginule - dvoje u Zagrebu, jedna u Novoj Gradiški te vatrogasac u Tovarniku, a deseci ljudi su ozlijeđeni, neki i teško. Vjetar je nosio krovove, kontejnere i ulični inventar, rušio stabla, oštećivao automobile. Obilna kiša izazvala je bujične poplave na ulicama i cestama, neke obiteljske kuće, zgrade i bolnice su poplavljene. Promet je bio paraliziran, a hitne službe imale su pune ruke posla.

Nevrijeme je stiglo nevjerojatnom brzinom nakon dugog razdoblja nesnosnih vrućina i toplinskog vala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovoj ekstremnoj vremenskoj pojavi, izgledima da se ponovi te eventualnom utjecaju El Niña na to što se dogodilo, razgovarali smo s prof.dr.sc. Brankom Grisogonom, teorijskim meteorologom i profesorom dinamičke klimatologije s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Image
DAN IZ PAKLA /

Stravično nevrijeme divljalo Hrvatskom: Oluja odnijela tri života, ogromna šteta se zbraja u Zagrebu, Međimurju, Varaždinu, Slavoniji...

Image
DAN IZ PAKLA /

Stravično nevrijeme divljalo Hrvatskom: Oluja odnijela tri života, ogromna šteta se zbraja u Zagrebu, Međimurju, Varaždinu, Slavoniji...

'Ovo ima indirektne veze s El Niñom'

NET.HR: Jeste li bili zatečeni intenzitetom nevremena koje je u srijedu zahvatilo sjever i istok Hrvatske te Grad Zagreb?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grisogono: "Svi smo zatečeni kada se dogodi takva oluja, pa sam i ja bio zatečen. To je čisto ljudski. Ali općenito, nisam zatečen. Ovakva oluja se očekivala samo je, poput potresa, bilo pitanje kada će se dogoditi.

NET.HR: Ima li ona veze s El Niñom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grisogono: "To što se dogodilo ima indirektne veze s El Niñom, koji je započeo prije mjesec i pol dana, ali to su statističke veze. One nisu visoko korelirane, nego imaju umjerenu korelaciju jer - sve utječe na sve. Trebali bi ići direktno istraživati ovu oluju koja se dogodila, taj mezoskalni konektivni sustav koji je u jednom trenutku pokazivao najvažnije elemente superćelijskog kumulonimbusa. Trebalo bi raditi zahtjevne numeričke simulacije, to je nekome tema za doktorat ili barem za diplomski rad. Znači, isključite El Niña u modelu, pa ga uključite i vidite što se dogodi. To bi trebalo detaljnije istraživati, ali na prvu, statistički, može se reći da ova oluja ima prepoznatljivu korelaciju s El Niñom. No, već godinama ponavljam da se niti za jednu oluju ni za jedan vremenski događaj ne može strogo reći da je povezan s klimatskim promjenama. A El Niño je unutarnja, prirodna klimatska varijacija, koja nije nametnuta ljudskom aktivnošću. Mi tek indirektno utječemo na tu varijaciju. Predviđa se da će El Niño u budućnosti vjerojatno biti češći i žešći, ali to još nije sasvim potvrđeno."

'U sve toplijoj klimi bit će više nevremena'

NET.HR: Znači li to da će i ovakve oluje, kakvoj smo svjedočili u srijedu, biti češće kod nas?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grisogono: "Da, to se očekuje. U sve toplijoj klimi bit će više nevremena jer atmosfera, cijeli klimatski sustav traži novu ravnotežu, a ne može je pronaći. Matematički se može pokazati da je zagrijavanje proporcionalno s potencijalnom energijom. Potencijalna energija raste, a svaki sustav želi ići u minimum potencijalne energije - svakom se želi leći; kuglica ide na dno zdjele, a ne na njen rub. U međuvremenu, svoje odrađuje i kinetička energija, odnosno vjetar, oluje i slično."

NET.HR: Superćelijska oluja jedan je od pojmova s kojim se do sada nismo puno sretali u vremenskim prognozama. O čemu je zapravo riječ?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grisogono: "To je najjača vrsta kumulonimbusa (oblaka koji donose pljuskove tuču i slično, nap.a.), a njih ima nekoliko vrsta. Mi smo obično imali jednoćelijske oblake koji "žive" otprilike jedan sat i donose pljuskove od pola sata ili tuče od desetak minuta. Postoje i multićelijski oblaci koji su kao obitelj - jedan umire, drugi se rađa - i oni mogu živjeti nekoliko sati. Ovi superćelijski mogu živjeti i po desetak sati. Ono što ih bitno razlikuje od ostalih kumulonimbusa jest da razvijaju svoju vlastitu rotaciju, stvaraju najjače oluje i najčešće stvaraju tornada. On počinje sam oko sebe rotirati proizvodeći ogromnu količinu tuče, a može dati oborine od 100 milimetara u roku od dva sata. Tornada mogu stvoriti i multićelijski kumulonimbusi, ali većinom ih proizvode ovi superćelijski. Meni osobno, ovaj u srijedu bio je peti ili šesti superćelijski kumulonimbus s kojim sam se susreo. Svojedobno smo u Koloradu i Oklahomi u SAD-u dva tjedna lovili te oblake i tornada, ali na tornada nismo naišli."

'Olujni sustav išao je natprosječno brzo'

NET.HR: Je li bila iznenađujuća brzina kojom je taj olujni sustav stigao do Hrvatske?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grisogono: "Da, bila je to netipična brzina. Nisam posve siguran, ali mislim da je bilo tako ubrzano zbog nagiba terena, da je išao brže od Austrije i Slovenije. Mislim da su tome pripomogli pad terena i jači vjetar gore na visini. Stvar je kod tih superćelijskih oblaka - ovo kod nas je u stvari bila kombinacija mezoskalnog konektivnog sustava i superćelijskog kumulonimbusa - da gore na visini moraju imati jako strujanje, jak vjetar negdje u sredini troposfere, na nekih 5 ili 6 kilometara, tako da mu se može razdvojiti silazni i uzlazni mlaz. To vam je kao kod srca - imate venu i aortu jer se ne smije miješati krv. U takvim uvjetima taj oblak može duže živjeti. Stoga je i išao natprosječnom brzinom. Sam srednji vjetar koji je proizvodio bio je brzine 70 i više kilometara na sat, a na udare i preko 150 km/h, a cijeli superćelijski sustav išao je polovicom te brzine, ali to je natprosječno brzo."

POGLEDAJTE VIDEO Trideset minuta horora! Zagreb kao kulisa za film katastrofe

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo