IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT / Naš reporter iz središta Europske unije: 'Bruxelles živi za ovakve dane i to se sada vidi'

Već od ranog jutra na birališta su izišli i čelnici država Europske unije

26.5.2019.
18:55
VOYO logo

Rane brojke pokazuju da je na europske izbore u nedjelju izašlo više stanovnika Europske unije nego na prošlima 2014. godine

Dok su Nizozemska, Velika Britanija, Irska, Češka, Latvija, Malta i Slovačka glasanje obavile prethodna tri dana, danas se ono održava u 21 državi članici. Inače, glasanje je obvezno u pet zemalja: u Grčkoj, Bugarskoj, na Cipru, te u Belgiji i Luksemburgu gdje je neizlazak i kažnjiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već od ranog jutra na birališta su izišli i čelnici država Europske unije.

''Nadam se da će danas biti veći izlazak no ikada prije. Europski izbori bitni su za budućnost Europske unije'', poručio je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Uvijek je pomalo stresno čekati rezultate izbora. Vidjet ćemo tijekom dana koje nam signale šalju birači'', kazao je belgijski premijer Charles Michel.

''Mađarska će preuzeti svoj dio odgovornosti i vrlo jasno izraziti stav da se protivimo migracijama. I željeli bismo vidjeti lidere Europske unije koji odbacuju migraciju i žele je zaustaviti, a ne upravljati njome'', poručio je mađarski premijer Viktor Orban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije danas u programu RTL-a vidjeli smo uživo kako je naš reporter Petar Panjkota svoju građansku dužnost obavio u Bruxelles. Naime, u središtu Europske unije čeka da iza 23 sata počne objava službenih rezultata pa je iz prve ruke mogao izvijestiti kakva zanimljiva atmosfera vlada u tom gradu.

''Uvijek se nekako misli da je Bruxelles dosadan i nezanimljiv birokratski grad, a Bruxelles živi za ovakve dane i to se sada jako dobro vidi. Ispred zgrade Europskog parlamenta su mnoga događanja, cijelu večer bit će koncerti, debate, sve je puno ljudi i u svakom slučaju bit će razloga za zadovoljstvo s obzirom na to da se objavilo da će izlaznost biti zamjetno veća nego prije pet godina. U Francuskoj i Njemačkoj čak i 10 posto više, a u Španjolskoj čak i 15 posto više. Za nekih sat vremena ovdje će doći i svi kandidati i kandidatkinje za spitzenkandidata'', istaknuo je javljajući se iz Brisela naš reporter Petar Panjkota.

Prema ranije dostupnim podacima, u Francuskoj je do podneva izašlo 19,3 posto glasača, dok je 2014. u istom periodu izašlo njih 15,7 posto, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova te države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Španjolskoj je do polovice dana izašlo na izbore 34,6 posto glasača, dok je na prošlim izborima taj postotak iznosio 23,9 posto.

Izborni dan pratite na portalu Vijesti.hr i RTL Televiziji. Cijeli dan pratimo što se događa na biralištima, kakva je izlaznost te ćemo donijeti i prve prognoze i finalne rezultate izbora. Prve izlazne ankete RTL Televizija donosi odmah nakon zatvaranja birališta u 19 sati u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo