Spor sa susjedima / Napuštena odmarališta na atraktivnim lokacijama idu u zakup: U Srbiji nezadovoljni, najavili tužbe

Mještanima je važno da se objekti obnove, a pravne bitke prepuštaju vlastima

12.11.2018.
19:50
VOYO logo

Zapuštena i devastirana, na najatraktivnijim morskim lokacijama godinama stoje brojna odmarališta iz bivše države. Upravo je raspisan natječaj o davanju u zakup 15 takvih odmarališta na hrvatskoj obali.

U Bosni i Hercegovini, a osobito u Srbiji, to je dočekano kao otimanje imovine kojom Hrvatska nema pravo raspolagati, pa se najavljuju i brojne tužbe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 9300 metara zapuštene površine i devastiranih objekata nekadašnje je odmaralište beogradskog "Partizana" u Biogradu koje prvim susjedima odavno predstavlja sanitarni problem.

„To je katastrofa ne znam koliko, 28 godina. Nemam više riječi što bih rekla i kako bih to opisala. Prestrašno“, rekla je Dragica Pribilović iz Biograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 „Ne bih puno ulazio u te pravne odnose, ne znam što je riješeno, što nije, ali bilo bi mi jako drago da se to napokon uredi“, smatra pak Senad Salihović.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Biograd je potrošio više od 200 tisuća kuna da ogradi prostor i posječe bujno raslinje jer se objekt nalazi u središtu turističke zone

„Doslovce je tamo bilo štakora, jedino nije bilo pitona“, poručio je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda je prošlog tjedna ministar državne imovine Goran Marić gostujući u RTL-u Danas ekskluzivno najavio raspisivanje natječaja i davanje u dugotrajnu koncesiju i onih objekata koji su još uvijek u imovinsko-pravnim sporovima s bivšim jugoslavenskim republikama. U Srbiji je to doživljeno kao otimanje imovine vrijedne 3 milijarde eura.

„Je da je Republika Srbija to imala u vlasništvu, poslije je Republika Hrvatska to prodala trojici poduzetnika, međutim, oni nisu plaćali, pa je raskinut ugovor. Ta sudska trakavica je trajala skoro 20 godina, ona je završena u korist Republike Hrvatske“, kazao je gradonačelnik Knez.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar tvrdi kako se davanjem u koncesiju ne zadire u pravo vlasništva, a biogradski gradonačelnik se boji da se zbog prevelikog ulaganja nitko neće javiti na natječaj.

Onaj tko dobije ovo odmaralište u koncesiju na 30 godina treba ga u potpunosti obnoviti bez rušenja i godišnje plaćati koncesiju 186 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U koncesiju se daje i bivše dječje odmaralište beogradske općine Vračar u Slanome pored Dubrovnika. Prvi susjed se sjeća da je taj objekt do 1958. bio vojni, pa ga je to i spasilo od granatiranja u ratu.

„Dosad se pričalo da će biti starački dom, da će biti policijska postaja. Mi mještani se nadamo da će to ostati u Općini“, rekao je Nikola Matić iz Slanog.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještanima je važno da se objekti opet obnove, a pravne bitke prepuštaju vlastima.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo