Podaci Eurostata / Napokon smo po nečemu odmah iza Latvije i Nizozemske: veljača donijela najveći porast industrijske proizvodnje

Image
Foto: BLONDET ELIOT/ABACA/PIXSELL

Hrvatska bilježi rast proizvodnje u veljači za 2,1 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je pala 1,7 posto.

13.4.2018.
8:44
BLONDET ELIOT/ABACA/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska u veljači, uz Latviju i Nizozemsku, bilježi najveći porast industrijske proizvodnje među zemljama Europske unije. Pokazuju to najnoviji podaci Eurostata prema kojima je pai i broj nezaposlenih u Europskoj uniji. U godinu dana broj nezaposlenih pao za 20,6 posto

Među zemljama EU-a najviše je porasla proizvodnja u Latviji i Nizozemskoj, za po 3,9 posto, a ove dvije zemlje slijedi Hrvatska s rastom proizvodnje u veljači za 2,1 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je pala 1,7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći pad industrijske proizvodnje zabilježen je pak u Litvi, za 3,9 posto, Estoniji, za 2,7 posto, te Malti i Portugalu, za po 2,3 posto.

Na razini Europske unije sezonski prilagođena industrijska proizvodnja pala je u veljači 0,7 posto u odnosu na siječanj kada je prema revidiranim podacima Eurostata smanjena 0,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U eurozoni je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u veljači pala 0,8 posto u odnosu na siječanj kada je prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda smanjena 0,6 posto. Najveći je pad zabilježen u kategoriji kapitalne robe, čija je proizvodnja smanjena 3,6 posto. Slijedi trajna potrošačka roba s padom proizvodnje za 2,1 posto, te intermedijarni proizvodi s 0,8-postotnim padom. Porasla je samo proizvodnja energije, i to čak 6,8 posto.

Sporiji rast proizvodnje u EU na godišnjoj razini
Na godišnjoj je razini industrijska proizvodnja u EU u veljači porasla 3,1 posto, nakon revidiranog 3,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, izračunali su u Eurostatu. Najviše je porasla proizvodnja energije, za 4,6 posto, te kapitalne robe, za 3,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na razini eurozone proizvodnja je u veljači uvećana 2,9 posto, nakon revidiranog 3,7-postotnog rasta u siječnju. Najveći skok zabilježen je u proizvodnji energije, za 5,7 posto. Slijedi proizvodnja intermedijarne robe sa stopom rasta od 2,9 posto, te proizvodnja netrajne potrošačke robe s 2,4 posto.

Među zemljama EU-a najviše je na godišnjoj razini u veljači porasla industrijska proizvodnja u Latviji, za 8,7 posto. Slijede Poljska i Slovenija s rastom proizvodnje za 7,5, odnosno 7,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u veljači na godišnjoj razini uvećana 3,3 posto. U siječnju pala je 0,4 posto, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Pad industrijske proizvodnje zabilježen je samo na Malti, za 7,7 posto, u Grčkoj, za 1,9 posto, i u Bugarskoj, za 1,0 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo