sporna knjiga / Napokon nakon 11 godina pritužbi roditelja iz lektire leti knjiga koja veliča poklič-' Za dom spremni'

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

'Jure i Bobo viču za dom spremni Poglavniče a poglavlje Ples uz Čavoglave završava rečenicom - 'a uz Čavoglave te Juru i Bobu ne može se plesati, samo ratovati'

22.9.2017.
16:09
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Roman Stjepana Tomaša “Moj tata spava s anđelima - Mali ratni dnevnik” uvršten je na popis obaveznih lektirnih djela prije deset godina. No, zbog citata iz te knjige koja je obavezna lektira za šesti razred osnovnih škola u Hrvatskoj već godinama obrazovnim institucijama stižu brojne pritužbe roditelja, piše Jutarnji list.

“Kada sam na radiju pronašla stranicu koja je emitirala ‘Čavoglave’, mama se nije pobunila, štoviše slušala je sa zanimanjem. Sva je treperila od unutrašnjeg uzbuđenja kad je čula kako Bobo ili Jure viče: Mi smo spremni, Poglavniče! Kaže da će glasati za Hrvatsku stranku prava, za Paragu”, piše u toj knjizi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako između ostalog u romanu također stoji:  "Svi su dečki na početku sastavka napisali: Croatia i  Za dom spremni! Na dnu sastavka još većim slovima: Uvijek za dom spremni. A taj se poklič ponavlja na još nekoliko mjesta u knjizi primjerice:  “Šarac, Gicara, Sifon, Šmajser i Papak pozdravljaju - Za dom uvijek spremni. Zatim  piše “Jure i Bobo viču za dom spremni Poglavniče” a poglavlje “Ples uz Čavoglave” završava rečenicom: “A uz Čavoglave te Juru i Bobu ne može se plesati, samo ratovati”.

Niti jedan sastav Ministarstva obrazovanja Mali ratni dnevnik nije izuzelo iz obvezne lektire usprkos brojnim prijavama, a posljednji odgovor Uredu pravobraniteljice stigao je 2015. i u njemu Ministarstvo koje je tada vodio Predrag Šustar je poručilo da u romanu ne vidi ništa spornoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori novog kurikuluma taj roman nisu uvrstili na popis lektire.

"Moj osobni stav o isticanju fašističkih uzvika i simbola je jasan, tome nema mjesta u javnom prostoru i kao takvo je potpuno neprihvatljivo. Navedeni književni naslov ne nalazi se na popisu lektire u sklopu prijedloga predmetnog kurikuluma Hrvatski jezik. S obzirom da je moj glavni cilj već od sljedeće godine uvođenje pilot-projekta cjelovite kurikularne reforme, ovakve će se teme rješavati na sustavan način", istakla je Divjak za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo