Novi zakon / Napokon jednaki uvjeti za sve iznajmljivače: evo što donosi novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti, koji sljedećih dana dolazi na javno savjetovanje, trebao bi stati na kraj nejednakom uvjetima za vlasnike soba i apartmana.

27.4.2018.
12:00
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti, koji sljedećih dana dolazi na javno savjetnovanje, trebao bi stati na kraj nejednakom uvjetima za vlasnike soba i apartmana. 

"Očekujemo da će posljedice donošenja zakona biti podizanje kvalitete usluga, ravnopravan položaj iznajmljivača, veća zaštita potrošača, produljenje sezone i veći prihodi iznajmljivačima", poručuju iz Ministarstva turizma za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj će Zakon onemogućiti pružanje pružanje usluge polupansiona i pansiona te će se moći nuditi isključivo doručak, a planirano je i uređenje za novu vrstu objekta na domaćinstvu i OPG-u - objekt za robinzonski smještaj, kao i propisivanje posebnih standarda za objekte u domaćinstvu te one na OPG-ovima. 

Također se predviđa ublažavanje postupanja turističkih inspektora prema počiniteljima prekršaja tako što će se propisati mogućnost otklanjanja nepravilnosti prije izricanja konkretne kazne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva turizma poručuju kako se regulacije tiču djelatnosti turističkog najma, to jest konačnog izjednačavanja vlasnika soba i apartmana. Oni su do sada mogli imati smještaj identične kategorije, no s posve drugačijim uvjetima, ovisno o tome kada su i prema kojem pravilniku registrirali svoju djelatnost. Jutarnji list to objašnjava kao nelojalnu konkurenciju tvrtkama u turizmu te malim i velikim hotelijerima, posebno kad se u obzir uzme i neujednačena financijska opterećenja koja za privatne iznajmljivače paušalce iznose samo 300 kuna godišnje po ležaju na ime poreza te još 300 kuna godišnje po ležaju na ime boravišne pristojbe.

Svi koji su dobili dozvole za turističku djelatnost do 31. prosinca 2000. godine, morat će podnijeti zahtjev za usklađivanje u roku od dvije godine od stupanja na snagu novoga zakona, dok će oni koji su registrirani od 1. siječnja 2001. do 31. prosinca 2004. godine. imati rok od tri godine, a za sve ostale taj će rok biti četiri godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da zbog prostornih ograničenja neki vlasnici soba i apartmana neće moći podići nove standarde smještaja (npr. neće moći osigurati da svaka soba ima vlastiti sanitarni čvor), Ministarsvo će im dozvoliti pružanje ugostiteljskih usluga bez službene kategorije, odnosno zvjezdice. Time će turisti moći očekivati nižu razinu usluge u takvim apartmanima, odnosno sobama.

Za sve ostale, koji se odluče na podizanje standarda, Ministarstvo će pripremiti mogućnost podizanja kredita HBOR-a za adaptaciju, rekonstrukciju i opremanje objekata, sve uz povoljnu kamatnu stopu od 2 posto, rok otplate od 10 godina te poček od godine dana. Ponuda povoljnih kredita HBOR-a bit će omogućena i onim iznajmljivačima koji nemaju problem s usklađivanjem, ali svejedno žele poboljšati svoju ponudu pa turistima, primjerice, ponuditi mogućnost cikloturizma, tematskih parkova i sličnog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo