terorizam u njemačkoj analizirao je Mirko Bilandžić / 'Napali su zemlju koja je najgostoljubljivija prema islamskom korpusu da se pošalje poruka kako nitko nije siguran'

'Nema dileme da će na rang listi terorista ostati Turska, a moguća je i reorijentacija prema Rusiji i državama nove Europe', poručio je stručnjak za terorizam Mirko Bilandžić

20.12.2016.
22:34
VOYO logo

Što nam se to događa na planeti Zemlja objasnit će nam stručnjak za terorizam, profesor Mirko Bilandžić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je bio gost RTL Direkta.

Danas je Islamska država preuzela odgovornost za napad u Berlinu, no mi vas pitamo kako možemo biti sigurni da je to zaista napravila Islamska država?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da to kraja ne možemo biti sigurni, ono što će biti presudno će biti forenzički dokazi njemačkog sustava sigurnosti. Ono što modus operandi pokazuje da je ovaj događaj imitacija napada u Nici, s obzirom da se radi o civilnim žrtvama koje su također potpis Islamske države, mogli bi zaključiti da se radi o islamističkoj platformi, iako ne do kraja. U posljednjih desetak godina imamo trend da niz terorističkih organizacija lažno preuzimaju odgovornost nastojeći vlastite ciljeve ostvariti te dodatno sijati strah.

Vjerujem da nemate kristalnu kuglu, nedavno ste najavili napad na Njemačku, na Berlin. Kako ste to zaključili?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom slučaju, ako uzmemo u pretpostavku da se radi o terorizmu, ne mislim da je to za eksperte neka prevelika mudrost, tvrditi u toj selekciji koja je sljedeća meta. Teroristi su racionalno strateški igrači, oni vrlo pomno odabiru mete i logično je da nakon što su bacili na koljena niz država koje su proglasili izvanredna stanja, da je sljedeća meta država koja je najstabilnija u Europi i najgostoljubivija prema islamskom korpusu. To je bit terorizma - da se posije dodatna psihoza i pošalje poruka da nitko nije siguran.

Može li se uopće tome stati na kraj? Znalo se da će se udariti, a opet se nije uspijelo spriječiti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apsolutne sigurnosti nema. Bez obzira na svoju moć, i moćne obavještajne službe su uvijek korak iza terorista. Oni su vrlo kreativni i da funkcioniraju kao strateški igrači s obzirom na naučeno iskustvo. Očigledno je da obavještajni sustav ima problem, a to je selekcija potencijalnih terorista iz mikrosocijalnog okruženja. Sustavu treba transformacija.

Može li dobro uopće pobijediti, tako barem učimo djecu? Teroristi su posijali strah po cijelom svijetu, kako protiv toga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na kontekst u kojem živimo, vrlo je izvjesno da će se to i dalje događati. Sada je u svijetu naglasak na spriječavanju terorističkih akata, no ono što nemamo je naglasak na eliminaciji uzroka koji dovode do terorizma jer nema nijedan takav čin koji je slučajan. Međunarodnoj zajednici predstoji eliminacija tih uzroka. Pitanje je li tu uopće postoje racionalne kategorije o kojima se može govoriti u smislu otklanjanja eliminacije problema. ako se to ne dogodi, terorizam neće prestati, on je postao pošast i teško kancerogeno oboljenje društva i to je realitet u kojem živimo.

Možemo li predvidjeti sljedeću metu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se vratimo na taj stateški racionalizam, pogotovo islamista, nema dileme da će Turska ostati na rang listi prioriteta. Moguća je reorijentacija prema Rusiji, ali i prema državama nove Europe.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo