Napala ga u moru: 'Preronio sam gotovo čitav Jadran i nikada tako nešto nisam vidio'

Kada je prije tri dana pulski ronilac Goran Lovrić ronio u blizini Fratarskog otoka, ni u snu se nije nadao da će uloviti jednu od vrlo rijetkih riba u Jadranu.

3.10.2014.
16:33
VOYO logo

Niti mnogobrojni ribari koje je pitao poznaju li tu vrstu crno-bijele prugaste ribe, nešto veće od kutije cigareta nisu znali o čemu je riječ.

"Ronio sam na 28 metara i ne bih je bio niti primijetio da me nije napala. Uhvatio sam je i izvukao na površinu. Pokazao sam je ribarima i kazali su mi da nikad ništa slično nisu vidjeli. A i ja sam stvarno preronio gotovo čitav Jadran i nikada tako nešto nisam ugledao", ispričao je Goran Lovrić za Glas Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je uistinu riječ o rijetkoj vrsti ribe za Jadran, tvrdi i doc. dr. sc. Andrej Jaklin, viši znanstveni suradnik Centra za istraživanje mora Rovinj Instituta Ruđer Bošković.

Riba fanfan (ili riba-pilot)

"Prema priloženim slikama s velikom vjerojatnošću pretpostavljam da je riječ o ribi fanfan (ili riba-pilot) Naucrates ductor (Linnaeus, 1758). Riječ je o pelagičkoj ribi koja se gotovo obligatorno zadržava u blizini velikih pučinskih riba, najčešće morskih pasa, a kažu da se zadržava i u blizini morskih kornjača. Juvenilni primjerci su često u blizini velikih meduza, a ja sam ih vidio u blizini bove jedne naše pučinske strujomjerne postaje, kazao je ovaj stručnjak iz Rovinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/ronioca-blizu-fratarskog-otoka-napala-riba-fanfan-470657

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo