Napadnuti birači u Zaječaru

Vanredne lokalne izbore i predizbornu kampanju obeležili sukobi

23.6.2013.
13:10
VOYO logo

Nekoliko meštana sela Velika Jasikova, kod Zaječara, napadnuto je danas kada su krenuli na biralište, kako bi glasali na lokalnim izborima, rečeno je agenciji Beta u policiji.

Kako je navedeno, nepoznati napadači izašli su iz kola i napali meštane na putu ka biralištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U selo Velika Jasikova otišla je policijska patrola i predstavnici Gradske izborne komisije.

U Zaječaru se danas održavaju vanredni lokalni izbori, pošto je vladajuća koalicija koju su predvodili Ujedinjeni regioni Srbije (URS) i gradonačelnik Boško Ničić izgubila većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 50 odborničkih u gradskoj skupštini, Gradska izborna komisija proglasila je devet izbornih lista.

Kampanju su obeležili sukobi aktivista stranaka i policija je više puta intervenisala da bi sprečila obračun aktivista SNS-a i URS-a, koji je tražio da OEBS pošalje posmatrače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaječar i okolinu su, inače, posetili i lideri stranačkih centrala, najviđeniji strančki funkcioneri su "prešpartavali" grad i okolinu, a na lokalnim medijima preovladavale stranačke poruke.

Grad je bio oblepljen strančkim plakatima, strančki barjaci su se vijorili na svakom koraku a nisu izostali ni pozivi međunarodnim i domaćim organizacijama kao i republičkim medijima da nadgledaju izborni tok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprkos žestokim sukobima lokalnih aktivista, iz stranačkih centrala su istovremeno stizale poruke da to nema veze sa radom vlade i da je reč o nadmetanjima lokalnog karaktera.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da on, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić dobro sarađuju u vladi i da su dešavanja u izbornoj kampanji u Zaječaru lokalnog karaktera, a potpredsednik SNS Igor Mirković ocenio da je reč o nadmetanju lokalnih lista što nema veze sa ukupnom politikom vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Dinkić i Mirković su, gostujući nedavno u emisiji "Da-Možda-Ne" RTS-a, izrazili uverenje da će predstavnici njihovih stranaka pobediti na lokalnim izborima u Zaječaru.

- Ovo je lokalna kampanja i svaka stranka koristi kakvo god hoće sredstvo u njoj, ali suština je da u republičkoj vladi mi dobro sarađujemo - i Vučić i ja i Dačić - rekao je Dinkić komentarišući predizborne spotove na lokalnoj televiziji u kojima se biračima poručuje "nećete valjda glasati za Dinkićevu politiku, umesto za Vučićevu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirović je rekao da pitanje lokalnih izbora u Zaječaru nema veze sa ukupnom politikom vlade i da očekuje pobedu SNS, prenosi Mondo navode agencija.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo