OTVORENA NETRPELJIVOST / Napad iz HDZ-a na Povjerenstvo koje istražuje je li predsjednica u sukobu interesa: 'Želi ovlasti koje mu ne pripadaju!'

Teški dani za Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa i samu predsjednicu Daliju Orešković

18.1.2017.
18:32
VOYO logo

Odluka Povjerenstva da istraži je li Martina Dalić zbog supruga u Upravi INE - tvrtke koju Vlada prodajom želi vratiti u državne ruke - ipak u potencijalnom sukobu interesa, izazvala je burne reakcije u samom vrhu HDZ-a.

"Za mene je to besmisleno, i ovako kako to čini Povjerenstvo dovest će do toga da će onemogućiti ljudima da se bave politikom, čak bih rekao da dolazi do fenomena u kojem Povjerenstvo želi preuzeti na sebe ovlasti koje mu ne pripadaju, trebat će i kroz zakonska rješenja razmotriti je li optimalno ovo što sada imamo", kaže glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer velika je razlika, tvrdi Jandroković, između potencijalnog i stvarnog sukoba interesa.

"Ako postoji potencijalni sukob koji nije konzumiran, a zbog njega mi važne osobe dovodimo do toga da za državu ne mogu donositi odluke, onda Hrvatska ima problem. Proanalizirajte malo kako Mađarska to radi, kako MOL to radi", poručuje Jandroković.
Iza svoje potpredsjednice i danas je čvrsto stao premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pratim što ona radi, vidim što je interes Vlade i hrvatske države. Ona ima kvalitetno znanje i stručnost i ništa što je napravila ne može se staviti u kontekst sukoba interesa", jasan je Plenković.

No u HSS-u podsjećaju kako je slučaj bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka - slučaj zbog kojeg se raspala prošla Vlada - također bio potencijalni, ne i ostvareni sukob interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slučaji su vrlo vrlo slični, ja ne vidim tu previše razlike iskreno. I ono što najviše smeta je da takvi ljudi moraliziraju drugima oko stvari koje i sami rade", kaže Krešo Beljak.

U sličnoj se situaciji našla i Anka Mrak Taritaš - kada je postala ministrica graditeljstva, suprug joj je radio u upravi Plinacroa. Tadašnja oporba tvrdila je da je u sukobu interesa te zahtijevala da ode s ministarske pozicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom času smo suprug i ja sjeli i zaključili da to može stvoriti niz problema i on je dao otkaz, bio mjesec dana bez posla i zaposlio se u jednoj privatnoj tvrtki. Ova situacija je pomalo čudna, i mislim da bi se ministrica Dalić trebala izuzeti iz odlučivanja", poručuje bivša ministrica.

A Povjerenstvo i bez ovoga ima pune ruke posla - čeka se i njihovo mišljenje  o putu predsjednice Grabar Kitarović u Ameriku. Portalu Index.hr Ured presjednice je potvrdio kako za put nije bio izrađen službeni protokol u obliku dokumenta te da je o protokolu sastanaka, koji su to svojom formom zahtijevali, brigu vodila - američka strana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo