Namirnica koju često i rado konzumiramo, a predstavlja odličnu podlogu za biznis

Grah na milijun načina, kao obično varivo, ili onaj uz poprilično mesnih dodataka, pa i 'grah nagusto' (zapečeni) obrok je koji se nerijetko nađe na stolu brojnih Hrvata.

20.11.2014.
11:47
VOYO logo

Rijetki su oni koji se bar jednom tjedno ne odluče na kuhanje ovog tradicionalnog jela, a rijetki su i oni koji pritom ne komentiraju činjenicu kako ne mogu shvatiti da za ovaj “doživljaj”, na policama trgovačkih lanaca, najčešće kupuju uvozni grah, čija je najniža cijena 30-ak kuna za kilogram.

Grah je skuplji od kilograma nekih vrsta svinjskog mesa, skuplji je i od kilograma (ionako preskupog) šarana ili nečeg trećeg, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na popisu zemalja iz kojih se uvozi obični i bijeli grah nalaze se Kina, Kirgistan, Peru, Urugvaj, Argentina, SAD i Kanada. Prošle ga je godine najviše uvezeno iz Kine, a uvoz je bio ''težak'' oko 6,5 milijuna dolara.

Hrvatska idealno tlo za uzgoj ove namirnice

Nakon što su javnosti predočeni ovi podaci, struka je zaključila kako nije normalno da se grah uvozi iz tih zemalja, budući da u raznim dijelovima Hrvatske postoje svi potrebni preduvjeti za njegov uzgoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Slažem se s ovom konstatacijom. Iz vlastitog iskustva znam da je kineski grah preskup i da ga moram kuhati po tri sata, a naše je tlo izvanredno. U svakom slučaju, sve nas više razmišlja o prebacivanju na neke druge kulture. Tradicionalni uzgoj pšenice, kukuruza i ostalih kultura sve je manje isplativ. Otkupljivači nas ucjenjuju, a analize su takve kao što jesu'', priča Saša Pavković, poljoprivrednik iz baranjskog Luča.

''Definitivno se odmičemo od tradicionalnih kultura, šećerne repe posebice. Sada su nam postale interesantne uljarice, a zašto ne grah i konoplja'', kaže Petar Pranjić, predsjednik baranjske udruge seljaka Baranjska brazda, ponavljajući kako su spremni na razgovore i na početak proizvodnje, ali uz čvrste ugovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.glas-slavonije.hr/253269/7/Odustaju-od-ratarenja-i-prelaze-na-uzgoj-graha

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo