RTL danas doznaje / Nakon više od 30 godina obećanja: Klaićeva ide na prodaju, a nova dječja bolnica će se graditi u Dubravi

Klaićeva, inače spomenik nulte kategorije, čekala bi prodaju dok bi nova bolnica trebala biti sagrađena na zapuštenom području iza bolnice Dubrava

8.5.2016.
18:55
VOYO logo

Park šuma iza bolnice u zagrebačkoj Dubravi, najizglednija je lokacija za izgradnju dječje bolnice. To je RTL-u jučer potvrdio ministar zdravlja Dario Nakić.

"Sad smo najbliži tom da to bude uz Kliničku bolnicu Dubrava. Dakle, jedan veliki prostor, prometno bolje rješenje, a uvijek se još jedna velika bolnica nalazi u blizini ukoliko trebate bilo kakvu uslugu i u toj bolnici", rekao nam  je Nakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomalo zaboravljeno zemljište spremno je za radove, jer je je prema GUP-u namijenjeno za bolničko zdravstvenu zaštitu.

"Južno od te bolnice je zemljište veličine dva hektra, koje je potpuno slobodno i koje se začas može iskoristiti za izgradnju DB Zagreb", kaže Toni Kolak, v.d. ravnatelja OB Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgradnja bolnice putem javno-privatnog partnerstva financirala bi se novcem iz EU fondova, ali i, kako doznajemo, novcem od prodaje oronule bolnice koja se nalazi u središtu grada.

Preseljenju na istočni dio grada se u Klinici za dječje bolesti ne protive, no prije konačne odluke, ravnatelj kaže kako treba o svemu dobrodobro promisliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna od mana je da je vrlo istočno i ona stvar o kojoj moramo razgovarati, kad se odlučimo da to bude Dubrava, je što je s cijelim zapadom grada i Hrvatske", kaže Zoran Bahtijarević, sanacijski upravitelj Klinika ze dječje bolesti Zagreb. 

No, prednost izradnje na ovoj lokaciji, kažu u KB Dubrava, je to što će djeca na raspolaganju imati i njihove liječnike, a i jedni i drugi bi mogli uštedjeti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnoge zajedničke službe, kao što je tehnička, vatrogasci, kuhinja, vešera, transfuziologija, raiodlogija, sve što je zajedničko, ne morate stvarati", kaže Leonardo Patrlj, predstojnik Klinike za kirurgiju KB Dubrava.

Za Klaićevu se godinama traži rješenje, a najveći problem je nedostatak prostora. Djelomično ga je riješio bivši ministar zdravlja Siniša Varga kada je dječju onkologiju preselio u Kliniku za tumore. Roditelji malih pacijenata traže da se problem riješi što prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče Dubrave, nama lokacija odlično odgovara, ipak smo uz klinički centar. Jedino što nema zračnje, to nam je malo upitno kako će se u budućnosti riješiti", kaže Ljiljana Vuletić, predsjednica Udruge Ljubav na djelu. 

Kada će konačna odluka pasti, još se ne zna. No sigurno je da mali pacijenti, ali i liječnici, predugo čekaju na bolnicu kakvu zaslužuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo