Farme na bubnju / Nakon tri generacije prestaju s proizvodnjom mlijeka: uvoz mljekare bacio na koljena

Ovu je obitelj dotukao uvoz jeftinoga mlijeka i niska otkupna cijena. I nisu jedini

7.6.2017.
19:15
VOYO logo

Seljački vođa Antun Laslo digao je ruke od mljekarstva. "Neodrživom cijenom mi smo došli u tu situaciju da našu farmu i naše krave rasprodajemo. Ja bih volio vidjeti stručnjaka i dao bih mu da radi na ovoj farmi da može biti rentabilan s dvije kune i 60 lipa", kazao nam je Antun Laslo.

Tolika je otkupna cijena mlijeka, a krave više pojedu nego što zarade. Zato treća generacija obitelji Laslo prekida tradiciju djedova. "Cijeli svoj radni vijek sam proveo uz krave, uz proizvodnju mlijeka – od djetinjstva na obitelji moga oca gdje su imali deset muznih krava, ručno sam muzao krave. Taj posao sam samostalno počeo 1977. godine s 15 komada krava", prisjetio se Antun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> 'Vlada lex Agrokorom kupuje vrijeme, on bi mogao postati nacionalna veleizdaja'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Poljoprivrednicima od utorka isplata milijardu kuna potpora

>> Premijer poručio: 'Želimo preokrenuti negativne trendove u Slavoniji'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije deset godina proširio je kapacitete, no s padanjem cijene mlijeka smanjivao se i broj muzara. Sad rasprodaje 90 grla, i to ide teško.

"Uspjeli smo samo prodati četiri krave i to prodano – došao je čovjek od Karlovca, iz nekog sela. Pogledao je, mi dozvoljavamo da svaki kupac bira kravu", rekao je Antun Laslo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je na farmi svaki dan, za njega i obitelj nema, kako se u narodu kaže: ni svetka ni petka – stočarstvom će se ipak nastaviti baviti – kroz tov junadi. "Sam sebi postavljam pitanje: Kad Hrvatska ostane bez krava, otkud će nama telići i odkud ćemo toviti junad?", kaže on.

Pokušat će i s uzgojem ovaca. Već ima stado od stotinjak komada, kaže, manje su zahtjevne od krava. "Mislimo prodavati janjce, a pošto se bavimo i ratarstvom, nornmalno je da se stajski gnoj koristi i za đubrenje njiva", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj je ostavila u pričuvi žensku telad kako bi jednoga dana, ako situacija bude bolja, obnovila mliječnu farmu. U protivnom, ove životinje idu na klaonicu.
Sudbinu Lasla dijele mnogi u Hrvatskoj koja je uvozom mlijeka različite kvalitete, praktično uništila vlastitu proizvodnju - mljekare bacila na koljena, a farme na bubanj.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo