Mještani za to ne znaju? / Nakon neželjene trafostanice novi šok! U zvoniku crkve već 15 godina skrivena 4 odašiljača

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Još jedan repetitor nalazi se u zvoniku Sv. Josipa na Plovaniji

4.10.2018.
11:30
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Iako se to iz vana ne može vidjeti, u zvoniku crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije (BZBDM) na zadarskom Boriku već 15-ak godina, skriveni od javnosti, rade četiri odašiljača. Riječ je o četiri repetitora u vlasništvu dviju vodećih telekomunikacijskih tvrtki u Hrvatskoj, piše Zadarski.hr.

Očito je da je netko iz Crkve odnosno Zadarske nadbiskupije to dopustio jer vjernici i mještani okolnih kuća za to nisu znali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva u čijem su zvoniku godinama skrivaju odašiljači nalazi se na Trgu kardinala Alojzija Stepinca, istom onom trgu na kojem je Grada Zadar nedavno dozvolio izgradnju trafostanice zbog koje su glas prosvjeda podignuli lokalni stanovnici.

Nezakonito postavljanje trafostanice

Kao što su nedavno u medijima istaknuli, lokacija za trafostanicu nametnuta je nezakonito, a još veći problem stvara činjenica što se postavljanjem trafostanice smanjuje vrijednost nekretnine, ali i ugrožava njihovo zdravlje jer trafostanice, kao i odašiljači, emitiraju štetno zračenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za odašiljače u zvoniku nije znao ni Đovi Pavin, predsjednik Mjesnog odbora Puntamika. "Zaista nemam saznanja o tome", kazao je predsjednik Pavin za zadarski.hr dodajući kako će odmah provjeriti informaciju koju je župnik crkve BZBDM, don Igor Ikić potvrdio.

"Ja sam u ovu crkvu došao tek nedavno, prije tri godine, ali da, postavljeni su. Nisam upoznat sa činjenicom koliko ih je točno, ali znam da su gore, odgovorio nam je don Ikić dodajući kako mu se čini da je to postavljeno prije 15-ak godina, za vrijeme kada je tu bio drugi župnik", rekao je don Igor Ikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako "neki dečki" redovito dolaze raditi na održavanju odašiljača, a požalio se i kako zbog repetitora gromovi često udaraju u zvonik i izazivaju im velike probleme.

"Ja tu ne mogu ništa napraviti. Repetitori su tu, koliko će još ostati ne znam jer takve stvari se rješavaju na većim instancama", kazao je Ikić koji nije upoznat koliko iznosi mjesečna naknada koju operateri crkvi plaćaju za najam odašiljača. Jednio što zna jest da mu je rata za struju jako velika jer su ugrađene dodatne klime koje hlade repetitore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici znaju za njih

Iako je isprva kazao kako većina stanovnika ne zna za postojanje repetitora, kasnije je kazao kako stanovnici okolnih kuća znaju za njih jer su bili ovdje kad su ih ugrađivali. 

Iz zadarske nadbiskupije, koja je nadležna za ovaj slučaj, za sada nema odgovora na pitanja kada su repetotori postavljeni, kolika je mjesečna naknada i tko su njihovi vlasnici. Iako upitan za komentar ni nadbiskup Želimir Puljić se o ovom slučaju još nije oglasio, piše Zadarski.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Repetitor i u zvoniku Sv. Josipa na Plovaniji

Još jedan repetitor nalazi se u zvoniku Sv. Josipa na Plovaniji. Potvrdio je to župnik crkve Sv. Josipa na Plovaniji don Martin Jadreško. Dodao je kako nije upoznat s okolnostima pod kojima je taj repetitor postavljen jer je isti ugrađen prije nego je on preuzeo vođenje župe. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo