do ljeta 30 novih / Nakon dvije godine mirovanja, Hrvatska konačno dobila sedam novih veleposlanika

Predsjednica države koja je otvoreno kritizirale neke od dosadašnjih veleposlanika i zazivala promjene - danas ima razloga za zadovoljstvo

20.6.2017.
18:48
VOYO logo

Prvih sedmero uskoro novoraspoređenih veleposlanika, nakon saslušanja su neslužbeno dobili potporu saborskog Odbora za vanjsku politiku.

"Mi ćemo o svemu tome izvjestiti hrvatsku Vladu", izjavio je Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjske poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica države listu je dogovorila s premijerom. Zazivala je promjene dijela veleposlanika, a sada je zadovoljna. 

"Defakto dvije godine nije bilo nikakvih priomjena u diplomaciji i veseli me da je taj postupak konačno krenuo i vjerujem da će on dobiti dalje na zamahu", izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do ljetne stanke trebalo bi ih se imenovati 30-ak. Pjer Šimunović u SAD-u će zamijenit Joška Paru, kojeg je predsjednica otvoreno kritizirala. Jasen Mesić, bivši ministar kulture iz saborskih klupa seli u veleposlanstvo u Rimu, Igor Pokaz Hrvatsku će predstavljat u Velikoj Britaniji, a Goran Grlić Radman u Njemačkoj. Josip Buljević, bivši ravnatelj SOA-e, pa ministar obrane, a onda i predsjeničin savjetnik trebao bi u Finsku.

"Prioriteti su kod imenovanja veleposlanika u državama u kojima ih dugo vremena nije bilo međutim moram reći, konkretno za Tursku još se nismo dogovorili za kandidata ili kandidatkinju", dodala je predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imenovanje veleposlanika uvijek je politička odluka, poručuju iz SDP-a, prvu sedmorku na Odbor nisu ni došli saslušati.

"Zato što smo materijale dobili neposredno prije same sjednice, a tako se ne možemo pripremiti za rad, kompetentan rad na samoj sjednici. Vidjeli smo da osim ljudi iz samog sustava, profesionalnih diplomata među njima su i određena politička imenovanja, a ako hoćete kompetentno postavljati pitanja tim ljudima morate imat određeno vrijeme da se pripremite", rekao je potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Joško Klisović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se izbjegao mogući sukob interesa, član Odbora od jučer nije Jasen Mesić kojeg bi članovi, prije imenovanja veleposlanIkom u Rimu, trebali saslušati idući tjedan.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo