ČEKA SE PENAVA / Nakon brutalnih napada huligana na tinejdžere u Vukovaru, počeo prosvjed: 'Okidač je ekavica i to je jedina istina'

Image
Foto: Borna Jakšić/Pixsell

Za sada se okupilo stotinjak prosvjednika, još nema gradonačelnika Ivana Penave koji je najavio dolazak

13.1.2024.
10:23
Borna Jakšić/Pixsell
VOYO logo

U Vukovaru je u 10 sati počeo prosvjed pod nazivom "Stop nasilju" zbog napada na tinejdžere u kojima su sudjelovali pripadnici lokalnih Bad Blue Boysa. Okupilo se stotinjak ljudi.

"Sad je dosta! Ovaj skup može promijeniti puno toga, ovaj je skup glas razuma i emocija. Glas povrijeđenih, pretučenih, različitih nacionalnosti. Ovo je glas nas roditelja koji ne damo nikome da nam određuje s kim će se djeca družiti i s kim će izlaziti. Nitko na nas neće staviti ruku da bi nas ozlijedio. Previše je krvi ovaj grad vidio, a onda su roditelji u 2024. godini gledali krv svoje djeca na mostu u centru Vukovara. Mi se ne bojimo! Očekivali smo glas razuma s druge strane, da se netko od navijača ispriča, nazove, ali isprike nema, više nam ni ne treba. U ovom gradu ima mjesta za sve, ako sada ne kažemo da je dosta oni će naći novu metu za svoju mržnju, a to im nećemo dati. Niti jedno dijete više ne smije ovo doživjeti, nisu ljudi preživjeli rat da bi sad njihova djeca ratovala, ako vam se ratuje i tuče nađite se na livadi i udrite jedni po drugima. Vukovar ostavite nama, djeca ovoga grada žele ići u školu, bave se sportom, sviraju i nitko ih nema pravo tuči i nikada više. Ako sad prešutimo i odustanemo, zaključajmo vrata grada i neka nas tuče tko hoće i kad hoće, ali nećemo našu djecu. Oni zaslužuju Vukovar bez straha i dobrih ljudi", piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Borna Jakšić/Pixsell

Prosvjed u Vukovaru

"Ne moramo se voljeti i pozdravljati, ali moramo znati da smo kada izađemo na ulice sigurni. Naša djeca moraju biti sigurna, naposljetku od huligana i nasilnika. Moraju biti sigurni svi građani bez obzira na godine", rekli su.

Traže hitno i bezuvjetno pritvaranje preostalih napadača za kojima je raspisana tjeralica, izricanje maksimalnih zatvorskih kazni za okrivljenike kao opomena da to više nikada nikome ne padne napamet, učestaliju policijsku ophodnju u gradu, policijsko postupanje prema svakoj anomaliji u gradu, policija u svaku srednju školu u Vukovaru pošalje svoje službenike i objasni učenicima koja je kazna za huligane, izmjene Kaznenog zakona u smislu maksimalno pooštravanja kazni za gruba kršenja prava djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Borna Jakšić/Pixsell

Prosvjed u Vukovaru

"Pozivamo i prozivamo nadležna ministarstva, pozivamo predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Predsjednika Republike Hrvatske! Ako ovdašnja policija i vlast nisu u stanju riješiti ovaj problem, pomozite nam vi. Vukovar je dio Republike Hrvatske. Vukovar je Hrvatska. Ova su djeca Hrvatska", stoji u priopćenju koje su poslali, piše Press/032.

Image
Foto: Borna Jakšić/Pixsell

Prosvjed u Vukovaru

Oglasio se i BBB

Jučer se oglasio i BBB čiju izjavu prenosimo u cjelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon gotovo tjedan dana do sada neviđenog političkog, policijskog i medijskog terora, plasiranja raznih neistinitih verzija događaja i scenarija kakvih se ne bi posramila niti sjevernokorejska propagandna mašinerija prisiljeni smo se oglasiti na ovaj način iako smo danima šutke promatrali što se sve zbiva u našem gradu kao i u cjelokupnom hrvatskom medijskom prostoru.

Zbog šestodnevnog sustavnog demoniziranja naših članova dužni smo javnosti skrenuti pozornost i postaviti nekoliko pitanja budući da većina bezgrešnih trovača i moralnih vertikala kao ovce uzimaju zdravo za gotovo odgovore koje im nameću isti oni koji i postavljaju suluda pitanja potaknuta političkim motivima s ciljem manipulacije i stjecanja jeftinih političkih poena.Kako i zbog čega je moguće unaprijed (javno) osuditi nekog samo na osnovu izrežirane sumnje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto sukob u kojemu su sudjelovale dvije strane postaje prijelomna vijest u kojoj su samo članovi naše grupe jedini akteri prezentirani kao krivci i krvnici koji s noževima bacaju djecu s mostova dok se druge, očito manje bitne vijesti stavljaju u drugi plan?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se javnosti ne pokažu video snimke brutalnog napada bande iz grada bezakonja na uzorne učenike koji idu na palačinke?

Kako je moguće da prosvjed protiv nasilja organizira osoba koja je prije medijske, pozornost privlačila dok je tukla palicom po Vukovarskoj Adi i zar moralne vertikale ne vide problem u tome što dotični istodobno, javno, u televizijskom prostoru poziva na uzimanje zakona u svoje ruke prema dečkima koji mu po dobi također mogu biti unuci ili je to u ovom slučaju dopušteno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto roditelji prešućuju određene detalje?Pod čijim okriljem vukovarska policija krši ljudska i građanska prava te kome je to u interesu?Ukoliko se ovaj medijski teror i poziv na linč nastavi bit ćemo prisiljeni iskoristiti medijski publicitet usmjeren na nas te javno odgovoriti na ova, ali i mnoga druga pitanja kao i postaviti nova.Ovim putem ozljeđenima želimo brz oporavak te ujedno koristimo priliku za zahvalu svima koji su, u tolikom broju, bez ikakvog poziva, samoinicijativno, uplatili donacije za pravnu pomoć svjesni da svaka medalja ima dvije strane.

BAD BLUE BOYS VUKOVAR"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Sad je red da se i oni malo počnu spašavati' /

Osumnjičeni za napad na maloljetnike u Vukovaru u istražnom zatvoru: Neki šute, neki sve osporavaju

Image
'Sad je red da se i oni malo počnu spašavati' /

Osumnjičeni za napad na maloljetnike u Vukovaru u istražnom zatvoru: Neki šute, neki sve osporavaju

U subotu navečer maloljetnike je napala skupina muškaraca, a roditelji vjeruju da ih je isprovociralo što djeca govore ekavicom.

Policija je do sada uhitila petoricu osumnjičenika koji su trenutačno u istražnom zatvoru. Neki od njih navodno su sudjelovali u neredima u Grčkoj. Za sada se okupilo stotinjak prosvjednika, još nema gradonačelnika Ivana Penave koji je najavio dolazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjed su organizirali roditelji i obitelji pretučenih tinejdžera.

'Isprovocirala ih je ekavica'

Roditelji su progovorili jučer za RTL Danas. Dio njih je razočaran reakcijom institucija, no u jednom su složni - sramota je da su njihova djeca postala žrtve u svome gradu, a psihičke posljedice svima će ostati kao podsjetnik duže nego one fizičke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sin je sada dobro, koliko može biti nakon batina, fraktura, padanja u nesvijest. On pokušava isprocesuirati što se dogodilo, zašto se to dogodilo. Pokušaj bacanja u Vuku ga je najviše potresao, a i nas roditelje. Prestrašno je kad vam dijete kaže 'mislio sam da će me ubiti", rekao je otac jednog od najteže ozlijeđenih mladića koji je pretučen prošlog vikenda.

"Cijelo vrijeme se pokušava zatrovati društvo da postoje neke razlike koje se ne mogu premostiti. No, mi smo dokaz da u ovom gradu žive dobri ljudi, da ne gledaju niti način izražaja, ni političko opredjeljenje, ni vjeru. Djeca su nam stradala zbog narativa koji ovaj grad i cijela država podržava", naveo je ogorčeni otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže pomoć od institucija

Okidač je ekavica i to je jedina istina - smatra majka jednog maloljetnika. Iako fizički nije teže ozlijeđen, psihičke posljedice napada izašle su na površinu tek nekoliko dana kasnije. Ističe da dječaci nisu poznavali napadače te da su bili i brojčano i fizički nadjačani te kobne večeri.

Od institucija traže da shvate ozbiljnost problema te da se postrože kazne. Ali i da zaštite njih i njihovu djecu od huliganizma i pripadnika BBB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu se mogli ni braniti. A grad i institucije su oklijevale s reakcijom jer se u ovom gradu naučilo - malo su se potukli Srbi i Hrvati, tko više na to reagira. Ali ovaj put se dogodilo nešto drugo, napadnuta su djeca koja žive zajedno. Čula se ekavica i došlo je do čega je došlo", rekla je ogorčena majka.

POGLEDAJTE VIDEO: Roditelji pretučenih Vukovaraca: 'Oklijevalo se s reakcijom. Kao malo su se potuklii Srbi i Hrvati, tko na to reagira'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo