NAKNADNI POTRESI IZAZVALI DODATNE ŠTETE: / Dosad su ponovno pregledali 15.000 građevina. Koliko ih je bez oštećenja? Samo 400...

Image
Foto: Robert Anić / PIXSELL

'Od 15.000 pregledanih građevina svega 400 je bez oštećenja, dok je crvenu naljepnicu dobilo njih 2.200, što znači da nisu za upotrebu, ali nisu sve ni za rušenje', kaže prof. dr.

12.1.2021.
21:38
Robert Anić / PIXSELL
VOYO logo

Tim stručnjaka s Građevinskog fakulteta u Rijeci tjedan dana je boravio na Baniji pregledavajući tamošnje objekte stradale u potresu. Voditelj tog tima, prof. dr. Davor Grandić ističe kako se na Baniji dnevno pregleda i do 2000 objekata te da je nakon nedavnog naknadnog potresa magnitude 5,0 po Richteru ponovno porastao broj građevina koje zahtijevaju pregled stručnjaka.

Image
INTERAKTIVNA KARTA ŠTETE: /

Snimke satelita i dronova pokazuju razmjere potresa; kao da se srušio čitav jedan Senj!

Image
INTERAKTIVNA KARTA ŠTETE: /

Snimke satelita i dronova pokazuju razmjere potresa; kao da se srušio čitav jedan Senj!

Crvenu naljepnicu dobilo 2.200 građevina

"Prije dva dana imali smo popis od 25 tisuća građevina za pregled, a nakon potresa magnitude 5,0 taj je popis narastao na 35 tisuća građevina. Među tim građevinama ima i onih koje su već pregledane, ali su nakon novog potresa dobile nova oštećenja te ih je potrebno ponovno pregledati. Dosad je pregledano 15 tisuća građevina, a crvenu je naljepnicu dobilo njih 2.200. Dakle, riječ je o građevinama koje nisu za upotrebu, ali nisu sve ni za rušenje. Ovisno o razini oštećenja neke od njih moći će se sanirati, ali u nekim slučajevima prijeti i urušavanje te postoje i one koje će se zbog neisplativosti sanacije morati rušiti", kazao je prof. dr. Grandić za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On dodaje da je među 2.200 građevina s crvenom naljepnicom njih 180 istu dobilo zbog vanjskih utjecaja, odnosno riječ je o građevinama kojima prijeti drugi objekt ili primjerice dio zida koji će se urušiti na njih zbog čega se smatraju neupotrebljivima. Od 15 tisuća pregledanih građevina, tek je njih 400 je bez oštećenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki dan 300-400 inženjera radi od jutra do mraka

Također, velik je broj građevina koje se smatraju privremeno neupotrebljivima.

"Najčešće se radi o građevinama kod kojih se nešto mora hitno riješiti, poput uklanjanja dimnjaka ili zida ili pak nečeg u unutrašnjosti zgrade, što je potrebno poduprijeti kao što je krovište ili dio građevine. Određeni je broj građevina dobio i oznaku uporabljivosti s preporukom o postupanju, što znači da se građevina može koristiti, ali ne u cijelosti, jer u nekom dijelu postoji oštećenje", ističe prof. dr. Grandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na potresom pogođenom području svakodnevno je 300 do 400 inženjera koji doslovno rade od jutra do mraka.

"Nikako da pregledamo pola prijavljenih objekata. Kada smo došli do pola, dogodio se novi potres i popis građevina za pregled je ponovno narastao, a mi smo se udaljili od polovice", kazao je prof. dr. Grandić za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Žrtve i štete mogle su biti puno veće'

Crvene naljepnice daju građevinama kod kojih se na temelju iskustva procjenjuju da neće izdržati magnitudu 5,0 i više prilikom idućeg potresa. Sâm Grandić kaže kako je došavši na Baniju očekivao da će zateći i gore posljedice.

"Potres magnitude 6,2 po Richteru je strašno jak potres. Žrtve i štete su mogle biti puno veće. Zgrade su mogle i puno gore proći. Takav potres u Rijeci, koja je daleko gušće naseljena, imao bi puno gore posljedice, a jednako tako i u Splitu, o Dubrovniku, za koji postoji mogućnost i jačeg potresa, da i ne govorimo. Banovina je kraj koji je rijetko naseljen", napomenuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo