15 najvećih propusta / Najzakinutiji film svih nominacija za Oscar dosad!

Image
Foto: Screenshot (Youtube)

"Vertigo", klasik Alfreda Hitchcocka iz 1958., zakinut je u kategorijama za najbolji film, najboljeg glumca i najboljeg redatelja.

11.1.2013.
8:00
Screenshot (Youtube)
VOYO logo

Časopis "Paste" sastavio je listu 15 najvećih propusta svih vremena američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti u nominacijama za Oskara, a na prvom mjestu "ignoriranih" nalazi se film "Vertigo", slijede "Hoop Dreams", "Do The Right Thing", Sidney Poitier, Gene Kelly, Anthony Perkins i drugi.

"Vertigo", klasik Alfreda Hitchcocka iz 1958., zakinut je u kategorijama za najbolji film, najboljeg glumca i najboljeg redatelja. Radi se o Hitchcockovu remek-djelu koje donosi najbolju ulogu njegova čestog suradnika Jimmyja Stewarta. Časopis Paste, koji je taj film proglasio najboljim Hitchockovim djelom, za Stewarta je napisao da umjesto tipičnog toplog i običnog filmskog lika, u tom filmu briljantno prikazuje neurotičnu, hladnu i opsjednutu osobu. Vertigo se također smatra redateljevim najosobnijim filmom. Film je zaslužio tek nekoliko manjih tehničkih nominacija, podsjeća list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na drugom mjestu je "Hoop Dreams" iz 1994. koji je zaobiđen u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma. To je jedan od najboljih dokumentaraca devedesetih, ali, unatoč tome što je bio na mnogim kritičarskim listama najboljih filmova te godine, nije uspio ući čak ni u uži izbor za Oskara.

"Do The Right Thing" (1989) Spikea Leeja, koji je ignoriran u kategoriji za najbolji film, problematizira nasilje u crnačkom brooklynskom susjedstvu. Ima sjajnu glumačku postavu koja funkcionira besprijekorno. Film je kontroverzan i potiče na razmišljanje, ali je umjesto njega Oskara dobio film "Driving Miss Daisy" - priča o utrci s mnogo optimizma i hollywoodskim završetkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sidney Poitier zaobiđen je u filmu "In the Heat of the Night (1967,) u kategoriji za najboljeg glumca. U vrijeme kada su tenzije oko građanskih prava ključale, Poitier je donio tračak afro-američkog iskustva u mainstream, ali nažalost nije bio nagrađen za svoj rad. Njegova izvedba detektiva koji istražuje ubojstvo posebno je duboka, tim više što na miran i suzdržan način dočarava osjećaj bijesa, navodi Paste.

Genea Kellyja previdjela je Akademija u filmu "Singin’ in the Rain (1952.) također u kategoriji za najboljeg glumca. Nedvojbeno jedan od najlegendarnijih nastupa Genea Kellyja, koji odiše s gracioznošću i čistom radošću nažalost nije bio prepoznat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istoj je kategoriji ignoriran Anthony Perkins za ulogu u filmu "Psycho" (1960.). Kao i sam redatelj Hitchcock tako su i njegovi glumci konstantno bili zaobilaženi od strane Akademije. Kao zločinac Norman Bates, Perkins je u netipičnoj ulozi isporučio kultnu, jezivu i mahnito simpatičnu izvedbu, drži list.

"The Shining" (1980.) sljedeći je primjer previda u kategoriji za najbolji film. Iako se smatra klasikom danas, Shining nije uspio dobiti zasluženo priznanje kada je prvotno izašao. U stvari, zapravo je dobio dvije nominacije za Razzie - nagrade za najgore u filmu - i to Shelley Duvall za najgoru glumicu i Stanley Kubrick za najgoreg redatelja. Srećom, publika je došla pameti i shvatila kakav dragulj ova adaptacija Stephena Kinga uistinu jest, piše Paste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alfred Hitchcock ponovno se našao na listi, ovaj puta za film "North By Northwest" (1959.) za koji mu je izbjegla nominacija u kategoriji za najboljeg redatelja. Činjenica da jedan od najvećih, ako ne i najveći redatelj svih vremena nikada nije dobio Oskara za najbolju režiju čini se nestvarnom i na granici zločina. Usprkos tome što je režirao gotovo 60 filmova, od čega je lavovski dio njegova redateljskog rada više nego dostojan za nominaciju, Hitch je bio nominiran za nagradu pet puta i nikada je nije osvojio, podsjeća "Paste".

Po tom je listu Bette Davis u filmu "Of Human Bondage" iz 1934. zakinuta u kategoriji za najbolju glumicu. Taj propust izazvao je masovno javno negodovanje, tim više što ju je uloga u tom filmu stvorila zvijezdom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na desetom mjestu nalazi se film "The Dark Knight" (2008.) koji, po Akademiji, nije zaslužio nominaciju u kategoriji za najbolji film. "Dark Knight je bio više nego samo film, to je bio događaj. Christopher Nolan je u nastavku filma Batman Begins uspio nadići žanr i postati mnogo više od obične filmske adaptacije stripa", piše list.

Na listi previda nalaze se još Dennis Hopper kojeg je za ulogu u filmu "Blue Velvet" (1986.) zaobišla nominacija u kategoriji za najboljeg sporednog glumca, Kubrickov film "A Space Odyssey" (1968.) za kojeg nije bilo mjesta u kategoriji za najbolji film te Steven Spielberg koji se nije našao među nominacijama za najboljeg režisera za film Jaws (1975.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Listu časopisa "Paste" zaključju Kathleen Turner koja nije nominirana za najbolju glumicu u filmu "Body Heat" (1981) te Gary Oldman kojeg je Akademija ignorirala u kategoriji najboljeg glumca za ulogu u filmu "Sid and Nancy" (1986).

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo