OSIJEK, RIJEKA, P / ULA, ZADAR... U znak podrške kurikularnoj reformi prosvjedovalo se i u drugim gradovima

Image
Foto: Damir Spehar, Dino Stanin, Dusko Marusic, PIXSELL
1.6.2016.
19:19
Damir Spehar, Dino Stanin, Dusko Marusic, PIXSELL
VOYO logo

"Dobili smo ogromnu podršku i stvarno mi je žao što vrijeme nije poslužilo. Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko bi se ljudi natiskalo, budući su dolazak najavljivale čitave obitelji s djecom. U svakom slučaju, pozvali smo sve građane da daju podršku kurikularnoj reformi hrvatskog obrazovanja, da se proces na kojem je radilo više od 400 stručnjaka nastavi", kazao je Darko Čop, jedan od organizatora iz udruge "Info zona".

http://video.adriaticmedia.hr/videos/pA0ucVkg

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo prosvjednika u Dubrovniku

Kiša je okupala i Duborovnik pa je zbog toga pozornica bila postavljena ispred Sponze. Odaziv nije bio baš velik, a među prosvjednicima našao se i poznati hrvatski znanstvenik inače vodeći molekularni biolog Igor Štagljar:

"Stigao sam na prosvjed jer smatram da na novoj reformi počiva budućnost Hrvatske. Došao sam svojom voljom, a ne u ime neke stranke. Ako se reforma zaustavi biti će to pogubno za Hrvatsku", izjavio je Štagljar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Damir Spehar

Poruka iz Zadra: "Dosta je mraka"

"Obrazovni lonac ne treba politički poklopac!", "Dosta je mraka!", samo su od nekih slogana s prosvjeda održanom u Zadru.

Zadrani su očito iskazali neslaganje s upletanjem politike u reformu školstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobar dan, Zadre! Hvala vam što ste se okupili u ovako velikom broju! Pokazali ste da Hrvatska zna i treba bolje. Da Hrvatska može bolje! Danas smo ovdje kako bismo podržali nastavak Cjelovite kurikularne reforme. Među nama su odgojno-obrazovni stručnjaci, pedagozi, psiholozi, odgojitelji, sociolozi, umjetnici, aktivisti, učenici, te najbitniji u odgojnom procesu: roditelji i djeca", poručila je Irena Jurjević u ime organizatora, prekidana urnebesnim zvižducima zviždaljki kojima su prosvjednici pružali potporu akciji.

Križevčani iznenadili

Stotinjak osoba odazvalo se na prosvjed koji je održan i u Križevcima. Skup je počeo u 18 sati u središtu Križevaca ispred Glazbene škole Alberta Štrige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dojam je iznimno pozitivan, prijavili smo skup očekujući 100 ljudi, policija je procijenila 300, mi čak mislimo i 350", kazao je za Net.hr Mario Rajn iz udruge P.O.I.N.T. koja je organizirala prosvjed.

"Poštovane sugrađanke i sugrađani, ovdje ste jer ste prepoznali ono važno - budućnost naše djece i budućnost hrvatskog društva. Posebno mi je drago vidjeti goste iz drugih gradova i općina, to nam je dokaz kako smo svi svjesni da na temi obrazovanja podjela nema. Svima vam, u ime organizatora, na tome iskreno zahvaljujem!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme u kojem odgajamo našu djecu dinamično je i prepuno izazova. Količina znanja i tehnologija koje čovječanstvo proizvodi udvostručuju se svakih 12 mjeseci. Našoj djeci i mladima moramo omogućiti obrazovanje za 21. stoljeće! Proces je dugotrajan, ali nužan, i počiva isključivo na dva temelja - stručnosti i zajedništvu!

Obrazovanju treba pristupati odgovorno, savjesno i sa jasnim idejama - želimo društvo sa konkurentnim znanjima!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjelovita kurikularna reforma proces je koji obuhvaća učitelje i nastavnike iz škola, profesore sa sveučilišta, djelatnike ministarstva i agencija, njih ukupno preko 350. Kurikularni dokumenti nikako nisu savršeni, no predstavljaju početnu točku u usvajanju novih znanja i spoznaja te ih kao takve treba prihvatiti! Zašto, pitate se? Zato jer smo njihovu izradu povjerili stručnjacima, a stručnost se lako dokazuje i teško dovodi u pitanje.

Vjerujmo obrazovnim radnicima - stručnjacima i učiteljima – njihovom znanju, poštenju i predanosti reformi. Dajmo im, stoga, podršku da posao dovrše do kraja, bez pritisaka, intervencija i cenzura! Pustimo ih da rade svoj posao!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazovna reforma nacionalni je interes, ali i istinski domoljubni čin! Naša djeca zaslužuju biti ravnopravni dionici modernog vremena, ne uskraćujmo im priliku za bolju i kvalitetniju budućnost!

Hrvatska zaslužuje bolje, Hrvatska može bolje, a iskreno vjerujemo kako Hrvatska zaista i želi bolje!", poručio je Rajn okupljenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki broj građana okupio se i na pulskom trgu Portarata. Prosvjed podrške održan je i u Osijeku i to na Trgu Svetog Trojstva. "Za budućnost" i "Kurikulum must go on", samo su neke od poruka iz Osijeka.

Image
Foto: PIXSELL, Dusko Marusic

"Hej, Šustar, leave the kids alone..!"

Prosvjed podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi održan je i u Rijeci, gdje se okupilo više od dvije tisuće ljudi, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pozornici nasred prepunog mosta izmjenjivali su se kratki i toplo prihvaćeni govori, a profesori, učenici i studenti izmjenjivali su se s glazbenicima. Prosvjed su, između ostalih, podržali i Rade Šerbedžija, Damir Urban, Jelena Lopatić, Nebojša Zelić i drugi.

"Hej, Šustar, leave the kids alone..!", zaorilo se s pozornice i mosta nad Rječinom dok je "prilagođeni" klasik Pink Floyda izvodio Riječki aktivistički zbor, praćen ogromnim pljeskom i odobravanjem prosvjednika. "Naš sustav obrazovanja nije primjeren novim generacijama koje sasvim drugačije funkcioniraju nego mi stariji", naglasila je Sanda Sušanj, gradska pročelnica za odgoj i obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Nel Pavletić
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo