Podaci iz hrvatskih bolnica / Najveći skok u zadnjih deset godina: Prošle godine rođeno više djece nego 2017. godine - evo koliko

Image
Foto: Luka Stanzl/Ivica Galović/PIXSELL

To su informacije koje su posebno zanimljive u vrijeme kad se Hrvatska suočava s jednom od najvećih depopulacija u svojoj povijesti

6.2.2019.
13:24
Luka Stanzl/Ivica Galović/PIXSELL
VOYO logo

Prvi podaci o broju rođenih u Hrvatskoj objavljuju se tek u veljači. No, tim s portala Gradonacelnik.hr prikupio je podatke iz svih hrvatskih bolnica, a po njima je vidljivo kako je prošle godine u većini hrvatskih rodilišta rođeno više beba nego godinu dana ranije. 

Najveći "baby boom" bilježe Zagreb i Split, a prati ih Bjelovar. Gledano u postotcima, najveći rast zabilježen je u Metkoviću, čak 39 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su informacije koje su posebno zanimljive u vrijeme kad se Hrvatska suočava s jednom od najvećih depopulacija u svojoj povijesti. 

Obuhvaćene sve hrvatske bolnice

Gradonačelnik.hr proveo je istraživanje u kojem su obuhvatili sve hrvatske bolnice. Brojke koje su dobili pokazuju da je tijekom prošle godine rođeno 791 dijete više nego 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2017. godini u Hrvatskoj je rođeno 36.556 djece, a prema istraživanju koje je provedeno, u 2018. godini je samo u rodilištima državnih bolnica rođeno 36.890 djece. Godinu dana ranije je u tim bolnicama rođeno 36.099 djece.

Važno je za napomenuti da to nisu konačni ni službeni podaci, ne obuhvaćaju privatne klinike, djecu rođenu kod kuće ili drugdje, te je u nekim slučajevima izgledno riječ o stranim državljanima koji su rođeni u Hrvatskoj. Bilo kako bilo, radi se o značajnom povećanju broja djece rođene u bolnicama u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeni podaci tek moraju potvrditi brojke

Međutim, prerano je govoriti je li riječ o početku pozitivnih trendova ili tek o prirodnoj demografskoj oscilaciji. Službeni podaci tek moraju potvrditi navedene brojke. No, činjenica je da takav skok u Hrvatskoj nije zabilježen od 2009. godine. Ta brojka je još značajnija kada se u obzir uzme broj mladih Hrvata koji su odselili u inozemstvo. 

Gledajući apsolutne brojke, najveće povećanje zabilježeno je u četiri zagrebačka rodilišta. U njima je rođeno 536 djece više nego 2017. godine. Slijedi splitsko rodilište s 204 bebe više, Bjelovar je treći sa 60 djece više nego 2017. godine, a zatim slijede Virovitica, Metković te Pula, Zabok, Čakovec, Varaždin i Knin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći pad broja novorođene djece bilježe rodilišta u Slavoniji, među kojima prednjači osječko rodilište. Zanimljivo, drugi najveći pad bilježi dubrovačko rodilište. U postotcima, najveće povećanje ima metkovačko rodilište, čak 39 posto, a slijede Knin, Ogulin i Bjelovar.

Podatke potvrđuju i privremeni podaci DZS

Sve navedene podatke potvrđuju i privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku, koji je objavio rezultate do kraja studenog. Privremene podatke do kraja godine objavit će sredinom veljače. Prema objavljenim podacima, do kraja studenog u Hrvatskoj je rođeno 34.192 djece, što je 394 više nego u prvih 11 mjeseci 2017. godine, kada je rođeno 33.798 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako se ponosimo tim statistikama i isplaćujemo za svako novorođeno dijete 1.000 kuna prema podnesenom zahtjevu roditelja, ne smatramo da je to pridonijelo povećanju rođenja djece. Naime, osim što je možda standard ljudi porastao pa je zasigurno nešto veći broj djece u pitanju, istina je i u tome da bjelovarska bolnica ima veći broj ginekologa nego prijašnjih godina i na vrlo su dobrom glasu, što je i jedan od ključnih razloga zašto su mnoge žene iz Bjelovara i okolnih mjesta odlučile roditi upravo ovdje i ne ići u Zagreb, što je ranije bio čest slučaj. U svakom slučaju, veseli me trend rasta rođenih i nadam se da će se on nastaviti", kazao je gradonačelnik Bjelovara, Dario Hrebak za portal Gradonacelnik.hr

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo