završetak dana d / Najveće ročište u hrvatskoj povijesti: Nagodba je prihvaćena, čeka se Trgovački sud

Vjerovnici su s 80 cijelih 2 posto ukupnih tražbina glasali za Agrokorovu nagodbu i to na ročištu s oko 450 predstavnika vjerovnika

4.7.2018.
18:38
VOYO logo

Kao pred odlučujuću utakmicu - gužva ispred Cibone. Stigao je dan D za Agrokor. Košarkaška dvorana postala je sudnica za najveće ročište u hrvatskoj povijesti i glasanje o nagodbi raspisanoj na 7300 stranica. Optimizam dobavljača prije početka. 

Bez dizanja ruku, samo putem aplikacije koju je razvila Agrokorova tvrtka - glasali su vjerovnici. Njih 80,2 posto glasalo je za nagodbu. Za Vladina izvanredna povjerenika i njegovu zamjenicu - olakšanje. "Ja bih iskoristio ovaj trenutak isto tako da izrazim zadovoljstvo i kažem da su vjerovnici podržali nagodbu s više od 80 posto što je daleko više od vrlo visoko predviđene dvotrećinske trećine", kazao je Fabris Peruško.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo znati koji će biti sljedeći potezi vjerovnika koji su osporiti nagodbu. Mi ne znamo ni tko su oni, jer nemamo uvid u to tko je kako glasao", kazala je Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika za Agrokor.

Marica Vidaković poručuje da u slučaju prodaje Konzuma, nema straha - budući većinski vlasnici  moraju imati njihovu suglasnost. "Ja se apsolutno ne bojim, mislim da su previsoke i preriskantne mjere koje bi dobavljači poduzeli, ako se ne ispuni ono što je izglasano", kazala je Vidaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagodba je prihvaćena što znači da je Sberbank s 39 cijelih 2% najveći vlasnik. Slijede vlasnici obveznica s 25%, pa VTB banka sa 7 cijelih 5 posto i na kraju s malo više od 2% Zagrebačka banka. Svi zajedno imaju gotovo tri četvrtine vlasništva u Agrokoru. 

Unatoč većini koja je bila za nagodbu - ima i onih koji su glasali protiv i nisu htjeli otkriti klijenta. "Naš klijent je bio u takvom poslovnom odnosu da je bilo razloga da glasamo protiv. Nisu se uvažili neki apsekti poslovanja koji su se uvažavali prije postupka izvanredne uprave", kazala je odvjetnica Danijela Lukšić Kokić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi oni koji jesu glasali protiv - oni imaju zakonski rok od 15 dana da podensu tužbu i onda ide prvo rješenje od Trgovačkog suda, pa onda visoki Trgovački sud, tako da tamo tek očekujemo da će u 10-mjesecu biti puna pravomoćnost", kazao je Hrvoje Japunčić, financijski analitičar.

Simbolično tamo gdje je sve počelo, u Drženovu domu pored Cibonina tornja, sve je i završilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo