NAJVEĆE AFERE TOME HORVATINČIĆA: / Usmrtio četvero ljudi, izazvao kaos u Zagrebu, sin ga se odrekao...

Image
Foto: PIXSELL
14.10.2017.
15:50
PIXSELL
VOYO logo

Epitet kontroverznog poduzetnika posve mu pristaje jer su gotovo sve priče o njemu proturječne: od onih o tome kako se obogatio do onih o tome kako je uspijevao izmicati sudskim kaznama. Dok s jedne strane slovi za bešćutnog tajkuna, s druge se isticao filantropskim djelima.

Image
EVO ŠTO MINISTAR PRAVOSUĐA IMA ZA REĆI O SLUČAJU HORVATINČIĆ: /

'Ne bi baš bilo primjereno da komentiram'

Image
EVO ŠTO MINISTAR PRAVOSUĐA IMA ZA REĆI O SLUČAJU HORVATINČIĆ: /

'Ne bi baš bilo primjereno da komentiram'

Jučerašnja presuda na Županijskom sudu u Šibeniku kojom je, nakon ponovljenog suđenja, po drugi puta nepravomoćno oslobođen optužbe za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je 2011. gliserom usmrtio talijanski bračni par, iznova ga je dovela u središte pažnje i izazvala mnoštvo burnih i žučnih reakcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svjetlu toga podsjećamo na pet afera zbog kojh je Horvatinčić došao na loš glas.

1. U TRI PROMETNE NESREĆE USMRTIO ČETVERO LJUDI

Početkom 1980-tih Horvatinčić, tada vlasnik kultnog ribljeg restorana Babylon u Svetoj Nedelji, na pješačkom prelazu u Zagorskoj ulici u Zagrebu naletio je na Mandu Vučković i njezinu kćer Mariju Nosek. Majka je od posljedica ozljeda preminula, dok je kći zadobila teške ozljede. Za ovu nesreću osuđen je na šest mjeseci zatvora uvjetno i to tek nakon što je suprug poginule žene podigao privatnu tužbu. Godine 1989. prebrzo vozeći Alejom Bologne u Zagrebu naletio je na Nadu Petrović i usmrtio je. Sredinom kolovoza 2011. gliserom je kod Šibenika naletio na jedrilicu kojom su plovili talijanski supružnici Francesco Salpietro i Mariella Patelli te ih također usmrtio. Niti za jednu nesreću nije bio u zatvoru, a za ovu posljednju jučer je nepravomoćno oslobođen uz objašnjenje sutkinje da je u trenutku kada se dogodila doživio privremeni gubitak svijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. OPTUŽEN ZA UTAJU POREZA U NK CROATIJI

Sredinom 1990-tih, Horvatinčić je skupa s Mirkom Novoselom, a uz blagoslov tadašnjeg predsjednika Republike i "najdražeg navijača" Franje Tuđmana doveden u NK Dinamo, klub koji se u vrijeme tadašnje "sinkope" zvao NK Croatia. Iza te epizode ostala je tužba protiv njega, Novosela i Damira Vrbanovića. Njih trojica bili su optuženi za utaju 120 milijuna kuna. Teretilo ih se za neplaćanje poreza i ostalih doprinosa na plaće, fiktivne zajmove davane igračima te neplaćanje PDV-a za radove na obnovi sjeverne tribine stadiona u Maksimiru. Sva trojica su 2012. godine oslobođeni optužbi.

Image
Image

3. GRADNJOM U VARŠAVSKOJ ULICI NAVUKAO BIJES ZAGREPČANA

Gradnja poslovno-stambenog Centra Cvjetno odnosno rekosntrukcija kompleksa na Cvjetnom trgu, koju je poduzeo Horvatinčić, izazvala je u ljeto 2010. godine veliki prosvjed građana koji su se protivili ponajprije uzurpaciji javnog prostora u Vrašavskoj ulici iskorištenog za gradnju ulaza u podzemnu garažu Centra Cvjetno. Tijekom višetjednih prosvjeda policija je uhićivala i prosvjednike i novinare, no usprkos svemu Horvatinčić je svoj projekt priveo kraju. Zbog financijskih problema u koje je zapao, početkom ove godine prodao je Centar Cvjetni austrijskoj grupi Supernova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. ZAPAO U VELIKE DUGOVE, A TVRTKA MU OTIŠLA U STEČAJ

Zbog nagomilanog duga od 72 milijuna kuna, Trgovački sud u Zagrebu otvorio je 2015. godine stečaj u Horvatinčićevoj građevinskoj tvrtki Dorf d.o.o.. Prošle godine tvrtka je na računu imala samo 17.000 kuna, a vjerovnici su potraživali više od 66 milijuna kuna. On se građevisnkim biznisom počeo baviti potkraj 1990-tih gradeći psolovne nebodere i obnavaljajući stare zgrade. Njegovi financijski problemi navodno su započeli još prilikom gradnje naselja HOTO Ville i trgovačko-poslovnog HOTO Centra u Svetoj Nedelji.

Image
Image

5. SIN GA SE ODREKAO JER JE ZANEMARIVAO OBITELJ

Horvatinčić iz prvog braka, koji je trajao 24 godine, ima dva sina - Tomislava Domagoja i Krešimira. Tijekom brakorazvodne parnice s prvom suprugom, Vesnom, stariji sin Tomislav Domagoj javno se odrekao oca optuživši ga za zanemarivanje obitelji, nasilništvo, probleme s alkoholom i preljub. Kasnije se Horvatinčić pomirio sa sinom s kojim je sada u dobrim odnosima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo