peti sajam po redu / Najveća izložba vojne industrije u Splitu – među izlagačima dominiraju hrvatski i američki zrakoplovi

Ovogodišnja vojna izložba u Splitu najveća je do sada, a potvrdila se kao mjesto upoznavanja s novim proizvodima i tehnologijama

11.4.2019.
10:00
VOYO logo

Split će do petka biti središte svjetske vojne industrije. Na petom sajmu ASDA izlaže čak 185 proizvođača naoružanja i vojne opreme iz 26 zemalja.

Time je ovogodišnja vojna izložba najveća do sada, a potvrdila se kao mjesto upoznavanja s novim proizvodima i tehnologijama. Na ASDA-i izlažu i proizvođači koji su Hrvatskoj nudili borbene avione.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedničko djelovanje mornarice i zrakoplovstva. Pokazali su kako Hrvatska vojska može reagirati u slučaju napada ili ulaska neprijateljskog broda u terirorijalne vode. Prvi put na terenu bila je i nedavno osnovana satnija mornaričkog desantnog pješaštva.

"Tomu predstoji zahtjevna obuka ronjenja, izvidništva, gađanja i niz toga što proći da bi dostigla zadane standard osposobljenosti negdje blizu ZSS-a", govori komodor Damir Dojkić, zamjenik zapovjednika HRM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vježbi su nedostajali borbeni avioni, no gotovo svi koji su ih Hrvatskoj nudili izlažu na sajmu. Prvi put su tu Izraelci, a Amerikanci su se pobrinuli za pravi doživljaj.

O onima koji će u buduće letjeti iznad Hrvatske razgovara se na sastancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovaramo, ova vlada je odlučna nabaviti vba, on nam treba radi budućnosti sigurnosti, imali smo prvi pokušaj, intenzivno prikupljamo informacije, istražujemo opcije s ciljem da iz drugog pokušaja to riješimo", govori ministar obrane Damir Krstičević (HDZ), ministar obrane.

Buduću puškostrojnicu hrvatskih vojnika pogledao je i ministar obrane, a rade je zajedno tvrtke iz Belgije iHrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koristi se za ispucavanje veće količine metaka i za potporu pješačkim operacija, a mi imamo dva kalibra vojska treba oba kalibra", tumači Željko Pavlin, direktor HS Produkta.

Uz puške i pištolje u svijetu je Hrvatska poznata i po kacigama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo prije 15 dana došli sa sajma Abu Dhabi gdje smo zaključili ugovore za Ujedinjene Arapske Emirate, a mogu reći da smo osigurali kompletnu proizvodnju do kraja godine", rekao je Alojzije Šestan, vlasnik tvrtke Šestan Busch.

Na splitskom će se sajmu sutra razgovarati i o novim tehnologijama i umjetnoj inteligenciji koja sve više ulazi i u vojnu industriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo