Ivan Selak / 'Znate li...?' Najpoznatiji hrvatski pilot ima poruku za sve koji se 'sprdaju' s fotografijom starog MiG-a

Image
Foto: Ivan Selak/Facebook/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Uz poruku je objavio i fotografiju starog MiG-a kojeg vuče traktor, pa objasnio zbog čega ju je odabrao

17.1.2019.
14:10
Ivan Selak/Facebook/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

"Jugo je udarilo. Nekima u glavu, nekima u noge, a neki su i bez juga udareni... Danas je dan lovačke eskadrile HRZ. Svim svojim bivšim i sadašnjim kolegama, kao i svim pilotima lovačkih aviona-sretan vam naš praznik. Čast i slava pripada onima koji sa nama fizički nisu, ali u mojim ( našim ) mislima jesu i biti će dok i mi ne odemo u vječno nebesko plavetnilo. Uvijek kažem pa ću i sada: "Počivajte u miru ili letite nebom, kako vas volja sokolovi, orlovi moji (naši)", napisao je vojni pilot i brigadih Hrvatske vojske i jedan od najboljih i najiskusnijih europskih borbenih pilota Ivan Selak na svojem Facebooku. 

Image
Foto: Ivan Selak/Facebook

Uz poruku je objavio i fotografiju starog MiG-a kojeg vuče traktor, pa objasnio zbog čega ju je odabrao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta ista fotka stavljena u negativan kontekst jučerašnjih zbivanja i cirkuskih performansa koji se odvijaju tamo gdje to nebi trebalo. Ali neka bude i to je sloboda. Ima i puno gorih parlamenata. Smiješan i jadan potez onih koji su to poklanjali, a i smiješna i jadna reakcija onog koji je to primao, no to smo mi, birali smo i biramo", napisalo je Selak.

Potom se obratio svima onima koji su se nasmijali na fotografiju MiG-a kojeg vuče traktor te istu doveli u kontekst propale nabavke vojnih zrakoplova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi vi koji to dijelite i stavljate like, to je vaše pravo, poštujem ga. Ali eto, taj kojeg vuče traktor, koji je za tebe (vas) simbol neuspjeha “bivšeg vremena , bivših remonta” ili čega već, za mene je taj, e baš taj kojeg vuče traktor simbol snage, hrabrosti, sposobnosti i junaštva onih ranije navedenih. Onih koji nisu sa nama i onih koji su imali muda sjesti u baš taj kojeg vuče traktor, ili u ovaj iza mene na slici i otići na borbenu zadaću. Znaš li kako je otići na zadaću kad ti je šansa da se vratiš 50 %. Ili ti ili kolega - ne znaš, e pa ja znam i tako dosta puta. 

Znaš li kako se osjećaš kada te “osvijetli” radar sustava Kub ili Bofors? Ti svjestan toga, ali ti ideš dalje, nisi pi..ka i ne bježiš . E pa ja (mi) znam. Znaš li kako je uletati baš sa tim kojeg vuče traktor i sa kojim se ti sprdaš u rojeve svijetlećih zrna koje vidiš i kojih si svjestan, ali ideš dalje jer opet nisi pi..ka? E pa ja (mi)znam. Znaš li kako je nositi ispod krila dva užasa od po 5oo kg i baciti to na drugu stranu i pogoditi, a linija razdvajanja je širine jedne sekunde leta i to ko za vraga baš sa tim što ga vuče traktor i sa kojim se sprdaš. E pa ja (mi) znam. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivan Selak/Facebook

Ne znaš, ne zamjeram ti, iskreno ne zamjeram ti i bolje da to neznaš i bolje da to nikada ne doživi više nitko ni tvoj, ni moj, ni naš. Ali znaj jedno, taj što ga vuče traktor i taj iza mene, s njima sam se vratio, oni su me vratili, oni su bili moji (naši) anđeli čuvari.

Ne vjeruješ meni. Tvoje pravo. Pitaj onda one moje heroje koje uvijek spominjem što i kako su se osjećali kada je taj kojeg vuče traktor i sa kojim se sprdate protutnjao iznad njih dok su oni bili u užasu, u paklu na Velebitu, u paklu Petrinje, D. Rese, Bunića, Dinare, Zrinske i Petrove Gore... Pitaj Tigrove, Gromove.... Pitaj kako se osjeća čovjek kada leti čelik oko njega, kada frendovi nestaju, kada ranjeni vrište, kada se ukopati želiš, a ne možeš. A onda naiđe taj anđeo kojeg vuče traktor. I nikad se više nećeš sprdati sa jednim od simbola vremena časti i ponosa", napisao je Selak, pilot koji je usred rata s MiG-om JNA prebjegao iz Srbije u Hrvatsku te sudjelovao i u akcijama Bljesak te Oluja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo