NAJGORI U ZEMLJI / Zagreb unatoč Jakuševcu nema najzagađeniji zrak u Hrvatskoj, u jednom hrvatskom gradu je još gora situacija

Image
Foto: Shutterstock

Podaci o lošoj kvaliteti zraka već duže vrijeme zabrinjavaju stanovnike Koprivnice, poglavito jer se na rubnim dijelovima grada nalaze prehrambena industrija Podravka i tvornica za proizvodnju lijekova Belupo

7.12.2023.
14:51
Shutterstock
VOYO logo

Iako se posljednjih dana, nakon urušavanja otpada na Jakuševcu, najviše govori o kvaliteti zraka u Zagrebu, rezultati mjerenja kvalitete zraka u Hrvatskoj, koje objavljuje Ministarstvo gospodarstva, pokazuju da je u četvrtak najzagađeniji hrvatski grad bio Koprivnica.

Mjerna stanica Koprivnica 2, koja se nalazi u naseljenom dijelu grada, pokazuje da je stanje zraka vrlo loše, što je samo korak do krajnje ocjene "izuzetno loše".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doduše, na internetskim stranicama ograđuju se kako podaci o izmjerenim koncentracijama onečišćujućih tvari u zraku, koji pristižu u realnom vremenu, nisu službeni podaci ispitnih laboratorija i naknadno se mogu izmijeniti postupkom validacije.

Ipak, podaci o lošoj kvaliteti zraka već duže vrijeme zabrinjavaju stanovnike Koprivnice, poglavito jer se na rubnim dijelovima grada nalaze prehrambena industrija Podravka i tvornica za proizvodnju lijekova Belupo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ureda gradonačelnika Mišela Jakšića poručili su da nema mjesta panici jer sustav za mjerenje zraka DHMZ-a pokazuje samo jedan od više parametara kvalitete zraka.

Mjerna stanica u Koprivnici pokazuje samo prisutnost lebdećih čestica, a to može biti utjecaj magle, dima i sličnih pojava, pojasnio je glasnogovornik Dario Jembrek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je u srijedu na području grada bilo magle i da se Koprivnica nalazi u dijelu koji se prirodno dovoljno ne provjetrava, vrlo je vjerojatno ta pojava utjecala i na mjernu stanicu.

Podravka i Belupo filtriraju zrak koji koriste

Upravo zbog takvih rezultata Grad je svojedobno naručio istraživanje u blizini mogućih zagađivača - reciklažnog dvorišta, kompostane i pročistača otpadnih voda, koji se nalaze u prigradskom naselju Herešin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neovisna istraživanja verificiranog laboratorija pokazala su da je tamošnja kvaliteta zraka u granicama normale, kaže Jembrek.

Na pitanje imaju li Podravka i Belupo problema s kvalitetom zraka, odgovorio je kako oni sav zrak koji usisavaju istovremeno i filtriraju te rade analizu njegove kvalitete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada nam se nisu javili niti s jednom primjedbom koja bi govorila da je u Koprivnici narušena kvaliteta zraka, tvrdi Jembrek.

Image
MOŽE IZAZVATI ALERGIJE, SRČANE PA I ZLOĆUDNE BOLESTI: /

Zagađeni zrak udišu Zagrepčani i stanovnici još četiri hrvatska grada

Image
MOŽE IZAZVATI ALERGIJE, SRČANE PA I ZLOĆUDNE BOLESTI: /

Zagađeni zrak udišu Zagrepčani i stanovnici još četiri hrvatska grada

Iz Podravke su poručili da koriste zrak iz okoliša koji prolazi kroz filtre i sve eventualne nečistoće eliminira iz procesa proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Podravkini proizvodi prolaze strog sustav kontrole te zadovoljavaju sve kriterije iz područja sigurnosti hrane i sigurnosti za ljude, ističu u kompaniji.

POGLEDAJTE VIDEO: Splićani ne odustaju od borbe za čisti zrak

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo