NAJMODERNIJE KAMERE I RADARI ZA JADRAN: / Pomorska policija priprema se za borbu s krijumčarima, ali i migrantima

Image
25.4.2016.
23:41
VOYO logo

Od početka srpnja hrvatski dio Jadrana od nelegalnih ulazaka krijumčara i migranata čuvat će 19 najmodernijih kamera i 14 radara, javlja Jutarnji list.

Riječ je o nadogradnji već postojećeg sustava nadzora plave granice VTMIS koji je instaliran prije nekoliko godina, kojim upravlja Ministarstvo prometa, a sada će to činiti granična pomorska policija. Trenutno postoji 10 radara postavljenih od sjevera do juga, a nadogradnjom će se instalirati dodatna 4 radara te 19 najmodernijih kamera velikog dometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove kamere na jugu

Nove kamere i radari pretežno se nalaze na južnom dijelu Jadrana. Nadogradnju sustava 75 posto financira Europska unija iz Schengen Facility fonda, a ostatak dolazi iz hrvatskog proračuna.

MUP je u siječnju sa švedskom tvrtkom SAAB potpisao ugovor o nabavi, vrijedan 12,5 milijuna eura uključujući PDV. Za instaliranje sustava i infrastrukturu zadužena je domaća tvrtka Končar - Montažni inženjering, partner SAAB-a u ovom projektu. Nadogradnjom će Hrvatska dobiti jedan od najmodernijih sustava nadzora morske granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koristan i u slučaju migrantskog vala

Pomorska policija moći će sada otkriti, prepoznati i nadzirati plovila na udaljenosti do 100 km, kao i identificirati mala krijumčarska plovila, što dosad nije bilo moguće.

Uz detektiranje i hvatanje krijumčara, ovaj će sustav biti iznimno koristan u slučaju da se migranti s Bliskog istoka prema Europi upute preko Jadranskog mora. Instaliranje ovog nadzornog sustava dio je odredbi koje Hrvatska mora ispuniti da bi mogla čuvati vanjske granice Europske unije i kad bude postavljen potpuno ćemo udovoljiti schengenskim uvjetima nadzora morske granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo