prognoza mazzocco drvar / Najhrabriji su se već okupali u moru, a RTL-ova meteorologinja otkriva kada će moći zaplivati i oni manje hrabri

Sunce je dobro zapeklo, temperature mora se dižu, a samo hrabri kupaju

8.5.2016.
22:10
VOYO logo

Temperatura zraka u nedjelju je na nekim dijelovima obale sramežljivo prešla dvadeseticu. Jasno je da je zagrijavanje zraka najzaslužnije za grijanje mora pa se tako ovih dana grije i morska voda. Do jučer smo imali 18 stupnjeva samo u Dubrovniku, a sad su mu se već pridružili i Split i Komiža, pa čak i Pula i Malinska.

Ako pogledamo prosječne vrijednosti temperatura u Dubrovniku kroz niz od 30 i više godina, ta se veza zraka i mora jasno vidi. U svibnju dnevne temperature značajno rastu, od dvadesetak stupnjeva početkom mjeseca, do oko 24 na kraju. Prosječna temperatura mora početkom mjeseca je malo niža od 16, a krajem mjeseca penje se preko 18. Što je više sunčanih dana, to se i more brže grije, naravno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorimo o površini, na dubini je znatno hladnije, dakako. To sigurno osjećate i kad plivate. Ako zapuše jaka bura koja traje dulje od jednoga dana, ona će odgurati topli površinski sloj mora i ovo naše uobičajeno svibanjsko grijanje će se prekinuti.

Ako pogledamo kako izgleda ovaj svibanj, vidimo da smo iz travnja preuzeli zrak malo hladniji od prosjeka i more malo toplije od uobičajenog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U idućih desetak dana bit će svježije i more će se ohladiti. Međutim, nema naznaka za neku trajniju buru pa to neće biti jako, svega za stupanj ili dva. 

Tek u trećoj trećini svibnja ponovno ćemo se jače grijati, a malo sporije od zraka opet će se grijati i more. Ako vrijeme bude pratilo moja predviđanja, krajem svibnja temperatura mora će premašiti 20 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je već dovoljno za mnoge, no ipak se smatra da je more ugodno za većinu tek nakon 23 stupnja, što će biti najranije sredinom lipnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo