'ZLI BRAT' HAUSTORA / Najekstremniji predstavnici zagrebačke rock povijesti

Image
Foto: YouTube

Početkom osamdesetih, kada su pjesme koje su izveli u Vintageu nastale. na svijetu su postojala svega dva-tri uzbudljivija, radikalnija i ekstremnija benda.

17.10.2014.
20:02
YouTube
VOYO logo

Jedan od najčešćih glazbenih mitova na ovim prostorima je da smo u vrijeme novog vala imali scenu tek neznatno slabiju od onih u Americi i Velikoj Britaniji.

Iako pomalo pretjeran, taj je mit ipak imao kakvo-takvo uporište u stvarnosti, a među bendovima koji su nas tih godina stvarno činili bliskima New Yorku ili Londonu svakako su Trobecove krušne peći čiji smo nastup u četvrtak imali prilike gledati u Vintage Industrial Baru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlukom da se nazovu prema Metodu Trobecu, najozloglašenijem serijskom ubojici bivše Jugoslavije, ova je petorka manje-više uništila svaku nadu u bilo kakvu ozbiljniju diskografsku karijeru.

Šteta, jer početkom osamdesetih, kada su pjesme koje su izveli u Vintageu nastale. na svijetu su postojala svega dva-tri uzbudljivija, radikalnija i ekstremnija benda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i većina njihovih inozemnih alter suvremenika, Trobeci su šetali najmračnijom stranom ljudske svijesti i urlali o tjeskobi, paranoji i primitivizmu.

Glazbeno, hibrid punka i funka ritam-sekcije služio je kao "lansirna rampa" potpuno slobodnim improvizacijama gitarista Ivice Vinskog i saksofonista Damira Price, poznatijeg kao člana Haustora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog Pricinih dionica i eksperimentalnijih stvari poput "Lice", "Crni žbir" i "Take the Money And Run", ekipa Darka Rundeka bila je i jedan od rijetkih koliko-toliko srodnih sastava zbog čega TBK mirne duše možemo nazvati i "zlim bratom Haustora".

Posebno vrijedi izdvojiti frontmena Darka Begića-Begu koji tako prekrasno poremećene skladbe "Armija", "Moj slučaj", "Dobrodošli na sajam sisa" i "Muževna Marilyn" izvodi uz bolne grimase i ples koji izgleda kao da bezuspješno pokušava otjerati neke nevidljive demone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastup je pratilo oko 200 ljudi, sasvim dovoljno da potvrdi kultni status grupe, ali i po tko zna koji puta dokaže kako su se u ovoj vukojebini najzanimljivije stvari uvijek događale na rubu, svjetlosnim godinama daleko od bilo kakvih kompromisa i odricanja od vlastite umjetničke vizije, ma koliko radikalna bila.              




Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo