NAJBRŽI INTERNET SVIM STANOVNICIMA: / Grad na sjeveru Hrvatske pronašao je način da uvede 'mrežu' u baš svaki kutak

Image
Foto: PIXSELL/Thinkstock
13.11.2017.
18:26
PIXSELL/Thinkstock
VOYO logo

Cilj ovog projekta je dovođenja gigabajtne konekcije u svaki dom i zgradu, uz primjenu potpuno nove tehnologije na bazi tzv. milimetarskih radio sustava. Brzine koje se nude iznose do 1 Gbit/s za poslovne korisnike, dok bi fizičke osobe imale brzinu od oko 200 Mbit/s.

Cijena priključka za građane (za brzine do 200 Mbit/s) bila bi bruto 99 kuna mjesečno, bez ikakvih ograničenja u količini podataka, uz iste brzine i slanja i primanja podataka. Ovaj projekt je Gradu Ivancu (kroz LAG Sjeverozapad) ponuđen od strane jedne irske tvrtke, uz razmjerno nisko sufinanciranje od 199.000 kuna s PDV-om, piše Varaždinski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je projekt izazvao veliki interes kod većine vijećnika neki su ipak iskazali određene sumnje zbog činjenice da je riječ o stranoj tvrtci o kojoj se u Hrvatskoj jako malo zna te da se radi o sjajnom high tech projektu koji stoji neočekivano malo novca.

Gradski su vijećnici stoga zaključili da će Grad Ivanec sa spomenutom tvrtkom potpisati Sporazum o suradnji na realizaciji ovoga projekta, ali da ona od strane Grada neće rezultirati nikakvim materijalnim ni financijskim obvezama. Što znači da će Grad zatražiti da tvrtka najprije osposobi sustav i osigura isporuku usluge do potrošača, a tek nakon toga bi Grad imao opciju otkupa cjelokupne idejno – izvedbene dokumentacije za svotu od 199.000 kuna, o čemu bi se pripremio poseban ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo