nema boljih u hrvatskoj / Najbolji su u robotici, ali ne mogu na svjetsko prvenstvo jer je zapeo novac iz Ministarstva

Prvaci u robotici svoju genijalnost možda neće moći brusiti na SP, jer negdje je zapeo novac koji je ministarstvo obrazovanja uplatilo u Hrvatski robotički savez

22.5.2016.
19:11
VOYO logo

Ovi učenici dio su peteročlanog tima koji je izborio nastup na svjetskom prvenstvu u robotici u Leipzigu. No tamo možda ne odu jer im škola ne može platiti put.

"To je malo žalosno jer stvarno trudimo se, svaku subotu dolazimo u školu i radimo svake subote", rekao je Ivan Jovanović, učenik srednje škole Ludbreg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troškovi natjecanja iznose 90 tisuća kuna. Dio su pokrili donacijama nekih tvrtki i HBOR-a, ali još im nedostaje oko 50 tisuća kuna.

Dajte razmislite da se hrvatska reprezenacija u nogometu, košarci ili rukometu plasira na svjetsko prvenstvo i ne može naći financijska sredstva? Josip Zdelar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će veoma teško ali molim sponzore da nam pomognu još koliko ko može da dođemo tamo i pokažemo da mi to možemo", kazao je Antonio Vlahović, učenik srednje škole Ludbreg.

Njihov mentor ističe da se radi o natjecanju na kojem je vrlo bitno sudjelovati jer ga cijene poslodavci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj je ogorčen i kaže - ovime se šalje loša poruka.

"Dajte razmislite da se hrvatska reprezenacija u nogometu, košarci ili rukometu plasira na svjetsko prvenstvo i ne može naći financijska sredstva?" kazao je Josip Zdelar, ravnatelj srednje škole Ludbreg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz županije kažu kako i ovako dobivaju premalo novca od ministarstva, ali će uskočiti.

"Nećemo 50 tisuća jer ne možemo toliko, naravno, obuhvatiti proračun. Međutim, 20 posto toga, 10 tisuća kuna", rekao je Alen Kišić, zamjenik varaždinskog župana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo obrazovanja tvrdi da je novac osiguran te da bi brigu o tome trebali voditi savezi.

Ministarstvo je kontaktiralo Hrvatski robotički savez i Hrvatsku zajednicu tehničke kulture koji su nas izvijestili kako nema nikakve bojazni da mladi robotičari neće otići na spomenuto natjecanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj kaže kako mu je to prva takva vijest. Natjecanje je 30. lipnja, a ovi učenici nadaju se da se naći tamo gdje zaslužuju. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo