Najbolji hrvatski izvozni proizvod je - radna snaga

Nekoliko je poslova, zanimanja ili djelatnosti kojima se kao mala zemlja, sa samo četiri milijuna stanovnika, možemo nositi i s velikima.

18.11.2013.
15:49
VOYO logo

Nekoliko je djelatnosti kojima se možemo ponositi. Prvenstveno tu valja istaknuti domaću kirurgiju ili je točnije reći kirurge, koji su iskustva stjecali spašavajući stotine, pa i tisuće života svojim zahvatima u mračnom razdoblju od 1991. do 1995. godine, piše Glas Slavonije. Naši ratni kirurzi doista imaju što prenijeti kolegama iz mnogih bogatijih zemalja.

U strašnom ratu u Hrvatskoj su osposobljeni brojni pirotehničari - ljudi koji i danas, 18 godina nakon završetka rata, svojim radom spašavaju mnoge živote uklanjajući minsko-eksplozivna i ubojita neeksplodirana sredstva u humanitarnom razminiranju. Razminiranje je na određeni način potaknulo i razvoj nove industrije u Hrvatskoj - proizvodnje strojeva za razminiranje. I oni su danas, baš kao i pirotehničari, na visokoj cijeni u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomorci Hrvatskoj donesu 500 milijuna dolara na godinu

Iz Domovinskog rata izrasla nam je i vojska. Hrvatski vojnici, dočasnici i časnici, kao sudionici u međunarodnim vojnim ili mirovnim misijama izuzetno su cijenjeni. Na istraživanjima ratnih tragedija, valja napomenuti, u svjetske vrhove vinuli su se naši forenzičari. Svoja iskustva mnogi su znanstvenici iz tih područja pretočili i u unosne poslove.

Od svih poslova i zanimanja po kojima smo poznati diljem svijeta najdužu tradiciju imamo kao pomorci. Hrvatska danas ima oko 28 tisuća pomoraca koji plove po cijelom svijetu za mnoge svjetske kompanije. Među njima je čak 15 tisuća časnika, koji su u svijetu vrlo cijenjeni. Mnogi drže da su nam pomorci i pomorski časnici najunosniji 'izvozni proizvod'. Nimalo slučajno, jer se drži da svi oni samo sa svojim plaćama u Hrvatsku unesu - više od 500 milijuna dolara godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recimo pri tome da smo, bez obzira na aktualni krah brodogradnje, u svijetu ipak poznati kao dobri brodograditelji. I u tom području imamo višestoljetnu tradiciju koja će se vjerojatno u nekom obliku nastaviti.

Više o temi pogledajte http://www.glas-slavonije.hr/216884/1/Najbolji-hrvatski-izvozni-proizvod-su-pomorci-vojnici-demineri-kirurzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo