PREKIPJELO IM JE / Ministar Beroš se sastao s mladim liječnicima, no oni i dalje traže hitnu reformu zdravstva

Image
Foto: Pixsell/Sandra Simunovic

Nekoliko stotina mladih liječnika, specijalizanata i studenata prosvjedovalo je u subotu pred Ministarstvom zdravstva gdje su izrazili nezadovoljstvo sustavom, njegovim upravljanjem i svojim statusom te zatražili hitne reforme

24.9.2022.
11:37
Pixsell/Sandra Simunovic
VOYO logo

Prosvjed pod nazivom "Izliječimo zdravstvo zajedno" organizirala je Inicijativa mladih liječnika čiji je predstavnik Marin Smilović poručio da žele djela, a ne riječi i to već danas.

Na prosvjedu su bili predstavnici krovnih liječničkih udruga

"Zahtijevamo reformu zdravstvenog sustava, pregovaranje za naša prava, reformu specijalističkog usavršavanja te izmjenu koeficijenata", rekao je Smilović, upozorivši da previše liječnika odlazi iz Hrvatske te ne žele da nas sutra nema tko liječiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je da u organizaciji prosvjeda i njegovu financiranju nije sudjelovala ni jedna politička opcija, niti ih one zanimaju, a prosvjed predstavlja borbu liječnika za poboljšanje zdravstvenog sustava kako bi pacijentima i liječnicima bilo bolje.

Svojim dolaskom prosvjed su podržali predstavnici svih krovnih liječničkih udruga - Hrvatske liječničke komore (HLK), Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njih podršku je dala i udruga Hitna uživo 194, udruga pravnika u zdravstvu, udruga za promicanje prava pacijenata i studentski zborovi medicinskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci.

Iznijeli su nekoliko zahtjeva

"Ovo je samo vrh ledene sante nezadovoljstva hrvatskih liječnika radnim uvjetima, statusom, ali isto tako i lošim upravljanjem sustavom", rekao je predsjednik HLK Krešimir Luetić koji je pozvao odgovorne da ne tjeraju mlade ljude iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja poruka odgovornima je - nemojte svojim lošim odlukama, inercijom i nečinjenjem tjerati ove mlade ljude iz Hrvatske", poručio je.

"Želimo djela, a ne riječi. I to već danas. Ne želimo da dođe do toga da nas nema tko liječiti. Školovali smo se da bismo pomagali ljudima, to nam je cilj. Naš pacijent treba biti u fokusu našeg posla, ne da mu posvetimo 2,5 minute vremena", rečeno je na prosvjedu, prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon 2,5 godine pandemije tijekom koje su liječnici šutjeli i radili, hrvatski su liječnici odlučili podići svoj glas. Mi okupljeni danas ovdje ispred Ministarstva predstavljamo samo vrh ledene sante nezadovoljstva liječnika. Nezadovoljstva teškim radnim uvjetima, statusom i položajem i lošim upravljanjem našim zdravstvenim sustavom", dodao je Luetić.

Image
POGLEDAJTE FOTKE /

Veliki prosvjed liječnika u Zagrebu: Dosjetljivih transparenata nije falilo, a jedan su posvetili i Viliju Berošu

Image
POGLEDAJTE FOTKE /

Veliki prosvjed liječnika u Zagrebu: Dosjetljivih transparenata nije falilo, a jedan su posvetili i Viliju Berošu

"Mladi su liječnici okupljeni u velikom broju, ali istovremeno danas, u subotu, brojni su liječnici na svojim radnim mjestima. Brinu za zdravlje i živote naših građana. Oni predstavljaju sadašnjost, ali i budućnost našeg zdravstva, oni će nas sve liječiti", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojte svojim lošim odlukama tjerati ove mlade ljude iz Hrvatske", poručio je nadležnim osobama.

Liječnički sindikat podržao je prosvjed

Hrvatski liječnički sindikat također je podržao Inicijativu, a predstavnica je rekla kako "veća prava liječnika znače kvalitetnije zdravstvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mladi liječnici su kralježnica sustava, ono najbitnije. Loše vas tretirati danas, znači nemati vas sutra. Moramo djelovati danas kako već sutra ne bi izgubili nešto što je nenadoknadivo. Politika kaže kako nema sredstava. Sredstava ima, samo je pitanje koji su prioriteti i na što se troše. Ako netko smatra da zdravstvo i liječnici nisu prioriteti, neka to kaže pred svima nama", dodaje.

Prosvjed je organizirala Inicijativa mladih liječnika, a njezin predstavnik Marin Smilović poručuje da je cijeli sustav zastario, edukacija specijalizanata neadekvatna te su prisiljeni na prekovremeni rad i "robovlasničke ugovore".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell/ Sandra Simunovic
Image
Foto: Pixsell/ Sandra Simunovic

Prosvjed liječnika

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić istaknula je da taj skup nije protiv vlade već apel da se počnu rješavati nagomilani problemi u zdravstvu. "To je apel mladosti koja želi ostati raditi u Hrvatskoj", poručila je.

Hrvatska liječnička komora (HLK) navodi da mladi liječnici godišnje odrađuju skoro 500 prekovremenih sati, a muči ih i njihov položaj u sustavu kao i neodgovarajuće plaće. Upozoravaju i da 11 posto specijalizanata planira u iduće tri godine otići iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirjana Livojević iz Inicijative upozorila je da mladi liječnici nakon 24-satnog dežurstva moraju odrađivati smjene jer nema nikoga drugoga. Upozorila je i da se na specijalizaciju čeka godinama, a onda željenu specijalizaciju ne dobivaju oni bez političke podrške.

"Ubijamo se od posla i radimo k'o konji, a nagrađeni smo time da oni koji manje rade, a imaju odgovarajuće članske iskaznice i dižu ručice, dobivaju vodeće pozicije i upravljaju nama, našim resursima i našim radom", istaknula je Livojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirao i Beroš

Prosvjednici su pred kraj okupljanja dobili poziv na sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošom. Predstavnici inicijative su nakon sastanka izjavili da je razgovor bio konstruktivan te da su dobili prijedlog reforme koju će proučiti do 3. listopada kad će se ponovno sastati s Berošem.

Image
Foto: Pixsell/ Sandra Simunovic
Image
Foto: Pixsell/ Sandra Simunovic

Prosvjed liječnika

'Svaki liječnik lupa 80 do 100 prekovremenih sati mjesečno'

Fran Stjepan Naranđa, liječnik medicine Hitne medicinske pomoći Zagrebačke županije kao jedan od problema naveo je prekovremeni rad. "Prekovremenih sati svaki liječnik konstantno lupa mjesečno barem 80 do 100, što je prosjek. To narušava ne samo zdravstvenu uslugu koja se pruža tim pacijentima, nego i kvalitetu života svakog od tih liječnika", ustvrdio je Naranđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među zahtjevima je i donošenje zakona o radnom i pravnom statusu liječnika ili strukovni kolektivni ugovor i priznavanje reprezentativnosti Hrvatskog liječničkog sindikata, a traže i jasne smjernice za dijagnostičku obradu najčešćih stanja koja dolaze na OHBP, kako bi svi pacijenti svugdje imali istu skrb.

Smilović kaže da su organizatori dobili podršku svih krovnih liječničkih udruga te najavio da će se prosvjed održati 24. rujna u 11.55 u Zagrebu, ispred Ministarstva zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo još izaći s konkretnim brojkama, ali prema trenutnim procjenama to bi trebao biti najveći prosvjed liječnika u povijesti naše države”, zaključio je Smilović.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo