NAFTNA MRLJA OPET U DUBROVAČKOJ LUCI: / Tko je odgovoran? Iz poznatog hotela navodno iscurile tone lož ulja u more

Image

Građani Dubrovnika ponovno su kontaktirali predstavnike Kotara s novim informacijama o događaju uz prilaganje fotografija

7.4.2021.
14:50
VOYO logo

Ispred dubrovačke Gradske luke u srijedu se ponovno pojavila golema naftna mrlja neugodnog mirisa. Uzrok zagađenja je lož ulje koje je procurilo iz Hotela Excelsior smještenog u blizini, javlja Dubrovnik.net.

Portal Morski.hr je 28. ožujka javio o nafti u moru kod Dubrovnika, ali je lučki kapetan Mate Kekez, ujedno voditelj dubrovačke Lučke kapetanije, odbio novinarima reći uzrok zagađenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarska ekipa nije imala sreće ni danas jer im je Kekez tijekom kratkog telefonskog razgovora potvrdio da je naftna mrlja u gradskoj luci prije 10 dana "već odavno sanirana".

Image
MOROCID U MAKARSKOJ: /

Grad poznatu plažu nasipa nekvalitetnim materijalom: 'Našli smo ga na gradilištu novog vrtića'

Image
MOROCID U MAKARSKOJ: /

Grad poznatu plažu nasipa nekvalitetnim materijalom: 'Našli smo ga na gradilištu novog vrtića'

Naftna mrlja opet uočena na istom mjestu

Kapetan nije htio dalje voditi razgovor s novinarima Morskog te im je rekao da sve informacije zatraže službenim kanalima u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Krajem ožujka građani su naftnu mrlju prijavili Srđanu Obadu, šefu GK Ploče - iza Grada te je on kasnije kontaktirao Županijsku lučku upravu. Oni su potom poslali eko-brod CIOS koji je trebao sanirati zagađenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Fotografije iz dubrovačke luke nastale 29. ožujka 2021.

No, posljednjih nekoliko dana naftna mrlja je opet uočena u moru ispred gradske luke. Sudeći po fotografijama koje su portalu Morski.hr poslali čitatelji, mrlja se širi prema otoku Lokrumu i otvorenom moru.

Hotel je kriv za nekoliko tona lož ulja u moru?

Građani Dubrovnika ponovno su kontaktirali predstavnike Kotara s novim informacijama o događaju uz prilaganje fotografija. Također, spomenuti su neuspješnu komunikaciji s Državnim inspektoratom, Službom vodopravne inspekcije i dubrovačkom ispostavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok Hotel Excelsior preko medija poručuje da se pristupilo saniranju onečišćenja, građani navode da mrlja nije sanirana. Oni zahtijevaju da se objavi uzrok zagađenja te da odgovorni za ovaj incident u moru budu prozvani. Pozivajući se na neslužbene izvore, Dubrovnik.net piše da je iz hotelskog sustava vrlo vjerojatno nekoliko tona lož ulja iscurilo.

Image
Image

29.03.2021., Dubrovnik - Oneciscenje mora u staroj gradakoj luci uslijed izljevanja vece kolicine nafte. U medjuvremenu djelatnici i Eko brod Cian sanirali su veci dio stete. Photo: Cian/PIXSELL

U proljeće prošle godine Morski.hr izvijestio je da je Dubrovnik nabavio tisuću matera brana za sprječavanje i sanaciju onečišćenja mora uljnim i naftnim derivatima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Programom, vrijednim preko milijun kuna, kojim se 2020. pohvalio i župan Nikola Dobroslavić, nabavljen je kilometar plutajućih brana. One se mogu nadovezati jedna na drugu, čime se može tretirati različit opseg onečišćenja. Župan je tada istaknuo da su brane nabavljene za potrebe cijele županije i vatrogasaca te je naglasio da će i vatrogasci biti uključeni u sanaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, novinari nisu uspjeli saznati jesu li te brane iskorištene kako bi se u moru ispred gradske luke uklonilo lož ulje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo