Oglasila se nadbiskupija / Odašiljači u zvoniku: 'Ako je puk nezadovoljan, radi zaštite zdravlja, raskinut ćemo ugovore'

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

U zvoniku crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije smještena su četiri repetitora

5.10.2018.
9:22
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Nakon što je u javnost izašla informacija da u zvoniku crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije (BZBDM) na zadarskom Boriku već 15-ak godina rade četiri odašiljača, oglasila se i nabiskupija koja poručuje da ih je spremna ukloniti ukoliko to stanovnici zatraže.

"Postavljanje repetitora regulirano je potpisivanjem pravnih ugovora između teleoperatera kao tražitelja tog zahtjeva i župa u čijem se prostoru repetitor postavlja. Za postaviti repetitor župnici trebaju tražiti dopuštenje iz ureda Zadarske nadbiskupije. Repetitori su postavljeni na Puntamici, Plovaniji i u Kistanjama uz spomenutu traženu suglasnost. Ako se među pukom dotičnih župa stvara nezadovoljstvo u vidu zaštite zdravlja zbog prisutnosti spomenutih odašiljača, Zadarska nadbiskupija spremna je odbiti suglasnost za produženje sklopljenih ugovora između župa i teleoperatera", odgovorili su iz  Zadarske nadbiskupije na upit Slobodne Dalmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo jučer pisali, riječ je o četiri repetitora u vlasništvu dviju vodećih telekomunikacijskih tvrtki u Hrvatskoj. Župnik don Igor Ikić kaže da su odašiljači postavljeni prije njegova dolaska u crkvu BZBDM i bez znanja mještana Borika i vjernika, a postavljeni su tako da se izvana ne mogu vidjeti. Iako je isprva kazao kako većina stanovnika ne zna za postojanje repetitora, kasnije je kazao kako stanovnici okolnih kuća znaju za njih jer su bili ovdje kad su ih ugrađivali. 

Iz župe ne žele odgovoriti na niz pitanja

Iako su poručili da su spremni ukloniti odašiljače, iz župe Slobodnoj Dalmaciji nisu odgovorili na cijeli niz pitanja. Tako recimo nisu htjeli otkriti koliko je odašiljača točno postavljeno u zvoniku, koje su godine postavljeni te tko je bio župnik kada su repetitori postavljeni. Također, nisu odgovorili je li nedavno obnovljen ugovor s vlasnicima repetitora i na koji rok, nisu odgovorili o kojim se operaterima radi i koliko iznosi mjesečna naknada za najam zvonika te zbog čega nadbiskupija nije obavijestila javnost o postavljenim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za odašiljače u zvoniku nije znao ni Đovi Pavin, predsjednik Mjesnog odbora Puntamika, koji je u četvrtak rekao da će o svemu kontaktirati župnika.

Petero ljudi umrlo od raka

Mještani Ulice Augusta Šenoe otkrivaju da je u zadnjih nekoliko godina u radijusu manjem od 200 metara od boričke crkve čak pet osoba preminulo od karcinoma, a jednoj je ženi nedavno dijagnosticiran karcinom dojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu sretni niti zbog gradnje trafostanice na Trgu kardinala Alojzija Stepinca, na što su upozorili odvjetnici Sanja i Rikardo Perković, koji je smatraju protivnom zakonu, odnosno prostornom planu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo