maksimir pod opsadom / Načelnik Uprave policije: 'Dođe li do velikih izgreda, spremni smo isprazniti stadion i prekinuti utakmicu'

'Imamo dobre informacije i mislim da možemo preventivno, a po potrebi i represivno djelovati na navijačke izgrede', kaže Borovec

23.3.2017.
18:44
VOYO logo

Glasine i najave po forumima da su huligani spremni napraviti kaos i na sutrašnjoj utakmici Hrvatska-Ukrajina, podigle su na noge policiju koja će ionako u velikom broju pohoditi stadion i okolne ulice.

U ovim trenucima traje prvi trening Ukrajinaca na Maksimiru, predvođenih legendarnim Andrijem Ševčenkom. Nakon gotovo dvije godine, hrvatska nogometna reprezentacija imat će na domaćim terenima podršku navijača, a prema najavama - stadion će biti pun, otvara se još jedna tribina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija obavještava građane da će za vrijeme i po završetku utakmice snimati i fotografirati stadion i sve prilazne pravce.

Gost RTL-a Danas bio je načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec, koji nam je rekao nešto više o planiranim sigurnosnim mjerama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da krenemo s Ukrajincima. Tek su došli, izgledaju vrlo dobronamjerno, no već su se dvojica potukla? 

Da, sad je nekih 700 gostujućih navijača u gradu i u zagrebačkim hotelima. Zasad su zbog međusobnog fizičkog sukoba privedena dva ukrajinska navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo se o ovoj utakmici govori zadnjih dana, uključio se cijeli državni vrh. Strahuje li se od sukoba između hrvatskih i ukrajinskih huligana ili od sukoba unutar navijačke skupine?

Interes je velik na svim mogućim razinama. Utakmica se nakon dugo vremena igra pred punim stadionom, to sa sobom nosi cijeli niz rizika. Očekujemo da ekstremni dio navijača izvede protupravna ponašanja koja smo i dosad viđali. Upotreba pirotehnike, govor mržnje, izazivanje nereda i fizički sukobi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski navijači su dobronamjerni što se tiče hrvatskih navijača, no oni unutar sebe imaju mnogo problema? Imate li informaciju da bi se proruski navijači mogli naći među onim ukrajinskima?

Treba spomenuti da je prodaja karata za gostujuće navijače išla preko ukrajinskog nogometnog saveza, to su oni kontrolirali. S njihovim navijačima je stiglo i osam ukrajinskih policajaca koji nam pomažu kako bismo procijenili i prosudili koji su navijači oni koji bi mogli izazvati nered i da takve preventivno uklonimo sa stadionima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li točna informacija da su ukrajinski navijači pokušali unijeti zastave sa fašističkim obilježjima?

Prethodno smo dobili niz navijačkih obilježja koje su ukrajinski navijači namjeravali unesti na stadion pa smo odredili što je dopušteno, a što nije. Sve ono što nosi političku poruku nije dopušteno, konzultirali smo se i s ukrajinskim veleposlanstvom i odlučili kako ono što nije dozvoljeno na međunarodnim utakmicama u Ukrajini neće biti dopušteno ni u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, nisu dozvoljeni uzvici koji izazivaju tenzije, no što ako do njih dođe? Hoće li se prekinuti utakmica i isprazniti stadion? 

Svjesni smo da postoji da mogućnosti, no sigurni smo da će prevladati pozitivna komponenta kod navijača. No ukoliko dođe do neprimjerenog skandiranja koje predstavlja kazneno djelo u smislu pozivanja na mržnju, netoleranciju i nasilje, kreće se u trosrupanjski postupak. Prvo ide upozorenje gledateljima, a zadnji stupanj znači i pražnjenje tribina. Pritom vodimo računa da policijska intervencija ne smije donijeti posljedicu koja predstavlja veće zlo od protupravnog ponašanja koje predstavlja prijetnju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je točna informacija da će se pripadnici Torcie pokušati ubaciti na zapadnu tribinu?

Imamo puno konkretnih informacija o namjerama različitih navijačkih skupina koji na različitim mjestima unutar stadiona planiraju napraviti izgrede, pa čak i dovesti do prekida utakmice. No, imamo dobre informacije i mislim da možemo preventivno, a po potrebi i represivno djelovati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što biste preporučili roditeljima? Da vode sutra djecu na utakmicu ili ne?

Svima bi preporučio da odvedu djecu sutra na utakmicu, mi na stadionu trebamo pozitivne navijače s pozitivnim namjerama. Ukoliko primjete da se nešto dešava oko njih, preporučamo da se maknu s tog dijela tribine, a policija će biti obazriva da svojim represivnim mjerama ne zahvati navijače koji svojim ponašanjem ne izazivaju izgrede. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo